Csillogó fényhatás könnyedén

A természet már felébredt téli álmából, így hát itt az ideje az autónkat is felkészíteni a nyárra. Egy alapos takarítással már látványos eredmény érhető el, de akinek nem elég a fél siker, annak érdemes néhány órát még rászánni a család négykerekű kedvencére. Hogy miként, azt is megmutatjuk.

2014. május 27., 20:21

Aki télen használta az autóját, annak szinte biztosan sikerült néhány kavicsfelverődést vagy makacsabb lerakódást begyűjteni. Ne is beszéljünk arról, hogy egy bevásárlóközpont parkolójában a siető kolléga kicsit nagyobbra nyitotta a mellettünk álló autó ajtaját, mint ahogy tervezte. A sérülések eltüntetésére több jelentkező is akad, hiszen rengeteg autókozmetika- és tisztítószalon kínálja szolgáltatásait.

Létezik-e karcmentesítés házilag? Van-e csodaszer, ami mindent eltűntet? Nyilván ezek a kérdések sokakat foglalkoztatnak, nézzünk kicsit mögéjük! A kisebb karcolások eltüntetése házilag nem megoldhatatlan, de a folyamat nagy odafigyelést és kitartást igényel, hogy ne okozzunk kárt az autó fényezésén. Szánjunk rá elég időt! Ha túl gyorsan haladunk, vagy túl durva termékeket használunk, nem tudjuk a karcokat tökéletesen eltávolítani, és észrevehető, csúnya hologramokat hagyunk a fényezésen. Ha kényelmesebben szeretnénk megoldani a feladatot, használhatunk polírozógépet is, de csak óvatosan, hiszen az elemek éleinél könnyen leszedhetjük a fényezést, mert ott a legvékonyabb a festékréteg.

Első körben fontos, hogy minden szennyeződéstől tisztítsuk meg az autót. Miután alaposan megmostuk, elénk tárulnak a kisebb hibák. Itt kezdődik a munka lényege, de mielőtt nekilátnánk, érdemes beszerezni néhány segédanyagot, amivel tisztítani, polírozni tudunk.

Több lehetőségünk is van, a boltokban óriási a választék, de célszerű olyan gyártót választanunk, amelyik nagy tapasztalattal rendelkezik e téren. Az egyik ilyen a Scholl Concepts, autókozmetikai termékek és políranyagok terén a világ egyik legnagyobb gyártója.

A fényezés megóvása, kisebb hibák kijavítása vagy a komolyabb beavatkozás mind-mind más kellékeket igényel. Abban az esetben, ha csak meg kell védenünk a felületet a környezet károsító hatásaitól és a rossz mosási technikák okozta karcoktól (pl. gépi mosó), elég, ha a

Scholl S3 Goldpasztát használjuk, mellyel konzerváljuk a felületet. Ezek nélkül autónk fényezésén már 1-2 év után visszafordíthatatlan károsodás tapasztalható, bemattul.

Fontos, hogy a waxolás előtt eltávolítsuk a festékbe ágyazódott szennyeződéseket (fémpor, kátrány, gyanta stb.), hiszen ennek hiányában további sérüléseket okozhatunk, illetve egy szennyezett felületet konzerválunk. Erre ad jó megoldást a

Scholl S17 paszta, mellyel minden káros anyagot könnyen eltüntethetünk.

A waxolással kapcsolatban is érdemes kiemelni, hogy minőségi termékek használatával – tartósságuknak és gazdaságosságuknak köszönhetően – hosszú távon anyagilag és ráfordított energia tekintetében is jobban járunk. Nem beszélve a fényezésen elért esztétikai különbségről. Ár-érték arányban kiemelkedő pl. a

Scholl W6+paszta, melyet a lehető legvékonyabb rétegben érdemes felhordani a felületre, mert később a fölösleget eltávolítjuk, és csupán körülbelül 1 mikron vastagságban marad a felületen.



Ha a tisztítás után kisebb hibákat, minimális karcokat látunk, első nekifutásra egy olyan polírpasztát érdemes kipróbálni, amellyel nem lehet kárt okozni a fényezésen, és még fizikailag sem túl megerőltető. A

Scholl S40egy lépésben tisztítja a lakkot, csiszoló hatása minimális, feltölti az apró mikrokarcokat, gyönyörű fényt kölcsönöz. A tartós védelmet ezután az előbbiekben említett Scholl W6+ pasztával tudjuk elérni. Ezzel a pasztával polírozhatunk kézzel vagy géppel is. Amennyiben kézzel végezzük a folyamatot, akkor körkörös mozdulatokkal vigyük fel a felületre, majd hosszanti irányban tökéletesítsük a munkát. Haladjunk végig az egész autón, aztán egy puha mikroszálas kendővel töröljük le.

Attól függően, hogy milyen hibákat vélünk felfedezni a karosszérián, másféle waxot vagy políranyagot kell használnunk.

Ha a család kedvencén makacsabb karcok is keletkeztek, az erősebb csiszoló-összetevőket tartalmazó

Scholl S2 Orange pasztávalkezdjünk neki a fényezésnek. Ezzel nem az egész autót, csak a karcok környékét kell megdolgoznunk.

A munkához szintén használhatunk gépet, illetve kézzel is dolgozhatunk. Gépi polír esetén gyapjú vagy szivacskorongot javasolunk, amelyet kifejezetten ehhez a munkához fejlesztettek ki a szakemberek. Kézi polírozás esetén olyan polírozó ruhát válasszunk, amelyik nem tartalmaz műszálat.

Autónk fényezésének felújítása nem ördöngösség, de mindenesetre nehéz feladat. Ha valaki még nem próbálta, akkor nagyon könnyű eltévedni a technológiák, illetve a segédanyagok között. Mindenképp érdemes a munka előtt szakemberrel konzultálni, aki segít abban, hogy a végeredmény olyan is legyen, mint amit látni szeretnénk.

A Scholl Concepts kiemelt figyelmet fordít a vevői elégedettségre, és ennek érdekében a legegyszerűbb lépésekről oktatófilmet is készítenek, valamint olyan szakemberek várják a kérdéseket, akik napi rutinnal és teljes termékismerettel rendelkeznek. Vajon megfogatók-e furfangos vevői kérdéssel? Próbáljuk meg!

Elérhetőségük:
web:

www.schollpolir.hu
telefon: (20) 285 46 19

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.