85 év után kerültek elő az utolsó ismert tasmán tigris maradványai

A tasmániai TMAG múzeum kutatói, miután felfedeztek az állat tetemének preparátori beszámolóját, átkutatták a múzeumot, és megtalálták a tasmán tigris utolsó ismert példányának maradványait.

2022. december 5., 13:32

Szerző:

A tasmán tigris, másnéven erszényesfarkas utolsó példánya 1936. szeptember 7-én éjjel pusztult el az ausztráliai Hobart város állatkertjében. A tasmániai TMAG múzeum kutatói most megállapították, hogy nem az utolsó egyedként ismert hobarti nőstény van a közkézen forgó fotókon és filmfelvételeken. 

A múzeum hétfői közleményében az szerepel, hogy a nőstény tasmán tigrist egy bizonyos Elias Churchill fogta be és adta el 1936 májusában az állatkertnek. A befogás és az eladás már akkor is illegálisnak számított – írta a BBC

A tetemet a TMAG preparátorai vették kezelésbe: az első, 1936/37 keltezésű beszámoló a csontváz és a bőr kikészítéséről számol be. A beszámoló felfedezése után a múzeum dolgozói tüzetesebben átnézték a múzeum gyűjteményét. A katalógusban ugyan nem szerepelt, de a TMAG szemléltetési célú oktatási kollekcióját őrző szekrények egyikében mégis megtalálták az utolsó erszényesfarkas gondosan kikészített és konzervált maradványait. 

Az Ausztráliában és a környező szigeteken őshonos ragadozók kipusztulása a dingókkal való versengés és a Tasmánia szigetén elterjedt birkatenyésztő-lobbi okozhatta – írta a Qubit. Az utolsó vadon élő példányt 1930-ban lőtték ki. Az eddig utolsónak hitt, de valójában utolsó előtti, Benjamin nevű erszényesfarkasról filmfelvétel is készült 1933 decemberében. A felvétel digitálisan felújított, színezett változatát Ausztrália nemzeti filmarchívuma töltötte fel a YouTube-ra.

(Kiemelt képünk: A National Film and Sound Archive of Australia (NFSA) 2021. szeptember 7-i kéziratos képernyőfelvételén az utolsó ismert túlélő tasmán tigris színezett képe látható, 1933-ban készült felvételekből. Fotó: Handout / The National Film and Sound Archive of Australia / AFP)