Az AstraZeneca-oltás fejlesztői szerint a náthavírushoz hasonlóvá szelídülhet az új típusú koronavírus

A vírus veszít hevenységéből, viszont terjedésük könnyebé válik.

2021. szeptember 23., 19:47

Szerző:

Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló – írta az MTI.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora – akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában – elmondta: az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok – párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik – veszítenek hevenységükből. „Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk" – hangsúlyozta Gilbert professzor.

Dame Sarah Gilbert hozzátette: mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak. Ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, és végül a Sars-CoV-2 is e náthavírusokhoz válik hasonlóvá – tette hozzá.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora – aki szintén az  Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egyik irányítója volt – a Times Radionak nyilatkozva azt mondta, hogy Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával „rendben lesznek a dolgok". Bell professzor kifejtette: várakozása szerint jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt.

(Kiemelt kép: London, 2021. szeptember 16. A londoni országos Covid-emlékfalon ülnek járókelők 2021. szeptember 16-án. Bár a napi több mint 30 ezres új esetszám nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában, a brit kormány nem tervez ismét újabb korlátozásokat bevezetni Angliában a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében, mert az oltási kampány miatt kevesebb ember szorul kórházi ellátásra és kevesebben is halnak meg a betegségben. MTI/AP/Frank Augstein)