A szoptatás védettséget adhat a koronavírus ellen

Az oltott anyák nyugodtan folytathatják a szoptatás – derül ki egy friss kutatásból.

2022. január 10., 13:30

Szerző:

Egy friss kutatás szerint a koronavírus ellen beoltott anyák SARS-CoV-2 elleni antitesteket visznek át anyatejjel a gyerekeikbe, amivel biztosítják a babák passzív immunitását – olvasható az EurekAlerten megjelent közleményben a 24.hu szerint. 

Az Obstetrics & Gynecology szaklapban megjelent, Massachusettsi Egyetem által végzett kutatás szerint az mRNS vakcinára adott immunválaszra utaló jeleket találtak a fertőzésen át nem esett újszülöttek székletében és az anyatejben is. Vignesh Narayanaswamy, a tanulmány szerzője szerint ez a kutatás az első, amely az új típusú koronavírus elleni antitesteket mutat ki beoltott anyák csecsemőinek székletmintáiban. „A vizsgálatunk azt mutatja, hogy az immunválaszra utaló fehérjemolekulák az anyatejen keresztül jutnak el a babához. Ez motivációt jelent az anyák számára, hogy folytassák a szoptatást, miután megkapták az oltást” – tette hozzá. 

Az antitesteket a csecsemőkben életkortól függetlenül – 1,5 hónapos kortól 23 hónapos korig – kimutatták. 

A kutatásban 30 szoptató nő vett részt, akiknek nagy része az egészségügyben dolgozik. A résztvevők 2021 januárja és áprilisa között kaptak koronavírus elleni mRNS-vakcinát. Antitesteket a csecsemők székletmintáinak nagyjából harmadánál mutatták ki, az antitestek szintje pedig nagyjából korrelál az anya által tapasztalt vakcina-mellékhatásokkal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jessica Bordeau / BSIP via AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.