A depresszió szűrését is segítheti a mesterséges intelligencia

Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő nyelvfüggetlen szoftvert fejlesztenek közösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei.

 

2023. március 30., 09:04

Szerző:

A sikeres alkalmazást ráadásul az alapellátásban tervezik használni, a szűréssel jelentős anyagi és szakmai segítséget nyújtva a minél hatékonyabb további lépésekhez. Az alkalmazás fejlesztése már 10 évvel ezelőtt megkezdődött, az élesítéséhez további tesztekre van még szükség.

„A depressziós betegek beszéde általában megváltozik: monotonabb és halkabb lesz, többször tartanak szünetet. Ezeket a jellegzetességeket tanítjuk meg a szoftvernek egy speciális módszer (Support Vector Regression) segítségével” – nyilatkozta a semmelweis.hu portálnak dr. Kiss Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének tudományos munkatársa.

A betegség felismerésére jelenleg leggyakrabban vagy az úgynevezett Beck Depression Inventory (BDI) vagy a Hamilton Rating Scale for Depression (HAMD) teszteket használják, melyek nem teljesen objektívek.

A kutatáshoz az úgynevezett Magyar Depressziós Beszéd Adatbázis 218 depressziós és egészséges embertől (144 nő, 74 férfi) származó hangmintáit használták fel – olvasható az innovatív fejlesztés hátteréről a semmelweis.hu oldalán.

A kutatók szerint a mesterséges intelligencia bevonása ezért közvetve az életminőség javulására is hatással lehet, illetve a kórházban töltött időt és az ellátásra fordított költségeket is csökkenthetné, ezzel tehermentesítve az egészségügyi rendszert.

(Kiemelt kép: illusztráció – női csoportterápia. Fotó: Science Photo Library via AFP)