Először Észak-Amerikában jelenhettek meg a pillangók 100 millió évvel ezelőtt

Eddig a tudósok azt gondolták, hogy a pillangók ázsiai eredetűek. 

2023. május 8., 20:05

Szerző:

A New Scientist arról számol be, hogy Floridai Természettudományi Múzeum nemzetközi hírű lepkekutatója, Kawahara Akito által vezetett nemzetközi kutatócsoport a világ 2300 lepkefajának genomját elemezve arra jutott, hogy Észak-Amerikában kezdődött a színpompás rovarok története, – írja a Qubit. Az összes ismert lepkefaj 92 százalékának genomja alapján felállított családfa elemzésével jutottak erre.

A kutatók ugyanis genetikai elemzéssel datálták, hogy időben mikor és földrajzilag nagyjából hol váltak szét fejlődésük során a különféle lepkecsoportok egymástól. A kutatók úgy becsülik, hogy a legelső pillangók körülbelül 100 millió évvel ezelőtt alakultak ki.

A családfa szerint Észak-Amerikából a rovarok először Dél-Amerikát vették be, aztán Ausztrália, Ázsia és az indiai szubkontinens következett, hogy aztán Afrika után nagyjából 17 millió évvel ezelőtt megérkezzenek Európába. Kawahara és munkatársai úgy vélik, hogy a pillangófélék az első virágos növények elterjedését követően, a korai Kréta-időszakban az éjszakai lepkék őseiből fejlődtek ki kihasználva az új táplálékforrást, kiegészítve a virágos növények és a méhek között akkorra már meglévő közös, evolúciós kapcsolatot.

(Kiemelt képünkön fecskefarkú lepke pózol csukott szárnyakkal egy tavaszi virágon. Fotó: Andre Simon / Biosphoto / Biosphoto via AFP)