Tompos Kátya utolsó interjúja: Én nem úgy szeretnék élni, ahogy elő van írva

A múlt hét tragikus híre nyomán előkerült Tompos Kátya utolsó videós interjúja: elgondolkodtató most újranézni.

2024. június 3., 09:42

Szerző:

Tragikusan fiatalon, 41 évesen hunyt el Tompos Kátya a múlt pénteken. A színész-énekesnő az élete utolsó időszakában a betegsége miatt keveset szerepelt, interjúkat sem nagyon adott, de előkerült az egyik utolsó nyilvános beszélgetés, amit kamerák előtt vállalt. Elgondolkodtató most visszanézni a videót.

Tompos Kátya és a mai világ tempója

Tompos Kátya a Nők Lapja felkérésének tett eleget: a Pura Poesia című interjúban a fókuszban a versek, a költészet áll. A színésznő ekkor arra emlékezett vissza, hogy általában úgy érzi, kevés az ideje, ezért ilyen szempontból jól jött neki a covid időszaka, amikor hirtelen hozzálassult a világ az ő tempójához:

„Én alapvetően egy nagyon lassú ember vagyok, és nekem állandóan frusztrációt okoz-okozott az, hogy utol kell érjem magam, meg hogy nem vagyok abban a tempóban természetes módon, mint amit ez a világ diktál nekem. Én nem úgy szeretnék írni, mint ahogy elő van írva. És a covid alatt egyszerűen ez megtörtént, hogy úgy élhettem, ahogy a saját tempóm diktálta. Mindenre volt időm, mindent át tudtam gondolni. Engem nem tántorított el semmitől a bezártság, nem éreztem magam bezárva, inkább azt éreztem, hogy nyertem időt.”

Tompos Kátya ugyanis egy merengésre hajlamos, filozofálós személyként írta le magát. Az interjúban a következőképpen fogalmaz:

„Nagyon szeretek filozofálni. Néha leülök valahova, és nem veszem észre, hogy mennyi idő eltelik azzal, hogy csak így ülök. Kívülről nézve biztos komikus lehet, hogy csak úgy bámulok bele a világba, és közben ezernyi gondolat átcikázik az agyamon az élet értelméről.”

Az interjúban említi, hogy ezeket a filozofálgatásait egy időben egy naplóban rögzítette, bár akkoriban úgy érezte, hogy hülyeségek jutnak az eszébe. Később azonban megelégedetten olvasta vissza a naplóját, mert utólag úgy értékelte, hogy nagyon is jó és érdekes gondolatai voltak korábban. Ennek ellenére nem folytatta az írást, inkább mások könyveit-műveit olvasta.

Említi, hogy nemcsak magyarul, hanem oroszul is rendszeresen olvasott, hiszen ezt a nyelvet tanulta meg az édesanyjától, Valentyina Szigyelnyikovától, aki orosz származású. Tompos Kátya a következőket említi az alább visszanézhető interjúban:

„Gogolnak hat-hét elbeszélését most olvastam végig nemrég oroszul. Az is nehéz, hogy azért nekem az orosz második nyelv, nem tanultam rajta és nagyon keveset kommunikálok rajta. De az, hogy az anyukám egy ilyen kincset adott a kezembe, hogy van egy másik nyelv, és én annak meg tudom érteni az irodalmát...! Rendesen megszenvedtem, de akkora élményt adott! Azt hiszem, hogy ettől elmélyültebb ember lehetek, sokkal sokrétűbbnek kezdem érezni magam, és ez olyan jó.”

Az interjúban feleleveníti, hogy édesanyja gyermekkorában mennyi mesét olvasott fel neki, és azt is hozzáteszi, hogy nemrég külön meg is köszönte az édesanyjának, hogy megtanította neki az orosz nyelvet. Alább találja a teljes interjút.

(Kiemelt kép: YouTube/Nők Lapja)