Ezek voltak Tompos Kátya életének legfontosabb pillanatai

Május 31-én hajnalban elhunyt az egyik legkedveltebb fiatal magyar színésznő, Tompos Kátya.

2024. május 31., 11:40

Szerző:

Menedzsmentje, valamit Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója hozta nyilvánosságra, hogy Tompos Kátya hosszan tartó betegség után, családja körében elhunyt péntek hajnalban.

Puskás Tamás így nyilatkozott:

Kiváló színésznő volt, a közönség nagyon szerette, a Centrál Színház a saját halottjának tekinti.

Halála a hazai kulturális élet szereplőit is megrázta, rengetegen emlékeznek meg róla a közösségi médiában.

Tompos Kátya 1983-ban született, édesapja magyar, édesanyja pedig orosz származású. Gyermekként az orosz nyelvet beszélte, ám a zene mindig is fontos szerepet töltött be az életében.

Ugyanakkor a színház is nagyon közel állt a szívéhez, így már nagyon korán biztossá vált, hogy a színpadon képzeli el az életét. Éveken át járt Földessy Margit színjátszó stúdiójába, majd felvételt nyert a Színművészeti Egyetem operett, musical szakára, ahol mindkét szenvedélyének hódolhatott. 2005-ben szerezte meg a diplomáját az egyetemen, ahol többek között Nagy Sándor, Peller Anna, Szőcs Artúr és Szemenyei János voltak az osztálytársai.

Tompos Kátya tragikusan fiatalon, 41 évesen hunyt el, ennek ellenére karrierjében számos kiemelkedő pont volt, és nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország egyik legtehetségesebb fiatal színésznője volt, miközben énekesi pályafutása is rendkívül emlékezetes elemeket tartalmaz.

Tompos Kátya elképesztő karriert tudhatott a magáénak

2005-ben Máthé Erzsi-díjjal jutalmazták, majd a Bárka Színházban a legjobb színésznőnek járó közönségdíjat is elnyerte 2007-ben. A Gundel Művészeti Díjat 2009-ben vehette át, 2010-ben pedig Junior Prima díjjal tüntették ki. A Jászai Mari-díjat 2014-ben kapta meg.

Számos filmben és színházi szerepben láthatta őt a nagyközönség. 2019-ben a Varsói melódia címszerepéért átvehette a legjobb női szereplőnek járó díjat a Vidor fesztiválon.

Filmjei közül különösen sikeressé vált a 2009-es Poligamy, ahol Csányi Sándorral tűnt fel, majd a 2013-as Coming outban szintén együtt játszottak. 2008-ban a Herendi Gábor Valami Amerika című filmjének második részében imádták a nézők, és itt énekesi tehetségét is megcsillogtathatta: a film egyik betétdala a Magányos csónak című dal, amelyet Tompos Kátya énekelt el.

A dal a filmtől függetlenül is akkora sikert aratott, hogy még az Eurovíziós Dalfesztiválon is indulhatott vele, ám végül színházi elfoglaltságai miatt visszalépett a versenytől.

Színházi szerepeiben is nagy hatást gyakorolt a közönségre: a Centrál Színház My Fair Lady-je, illetve a Sirályban és A vérszipolyban nyújtott alakítása is emlékezetes volt. Asszony a fronton című felolvasóestje a közönség egyik kedvencévé vált.

Az utóbbi években Tompos Kátya eltűnt a színpadról, ám sikereiről azért lehetett hallani, például arról, hogy a 2019-es Most van most című filmjéért neki ítélték az év legjobb filmszínésznője díjat a New York Film Awards éves gáláján.

A daganatos betegségek egyik ritka típusában szenvedett, betegségéről azonban nem nyilatkozott. Csak néhány héttel ezelőtt hozták nyilvánosságra a hírt, mivel kezeléseit csak külföldön lehetett volna folytatni, ehhez kértek anyagi támogatást.

Május 25-én a Fábián Juli Emlékalapítvány egy jótékonysági gálát szervezett, melynek bevételeivel Tompos Kátya kezeléseit szerették volna fedezni. A színésznőt nagyon meghatotta, hogy egy ország fogott össze érte, és megüzente, hogy nagyon hálás minden segítségért. Menedzsmentje a Facebook-oldalán tette közzé, hogy Tompos Kátya számára mindez rendkívül sokat jelentett élete utolsó napjaiban is.

(Fotó: RTL Reggeli)