Sztankay István fia megdöbbentő dolgot árult el a színész haláláról: A passzív eutanáziát választotta

Idén lesz Sztankay István halálának a 10. évfordulója.

2024. március 20., 13:52

Szerző:

Sztankay István fia, Sztankay Ádám nyilatkozott a színészlegendáról a Best magazinnak. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész 2014 szeptemberében hunyt el 78 évesen, így idén már a halála tizedik évfordulója következik.

„Elmentek felettem az évek, és már tudom, hogy nincs sok hátra. Pihennem kell. Azt is kell valamikor. Benne vagyok a korban. Nem való már nekem, hogy szerepeket tanuljak, aztán próbáljak, jöjjön a premier izgalma, hogy aztán estéről estére dolgozhassak utána. Színházba csak azért megyek, hogy nézzem a fiatalokat, köztük a lányomat, és drukkoljak”

– mondta Sztankay István 2012-ben a Bors című lapnak nem sokkal azután, hogy Garas Dezső helyére a Nemzet Színészévé választották. Két évvel később a Bors című tévésorozat sztárja el is hunyt, otthonában érte a halál.

Sztankay Ádám most a következőket mondja róla:

„kimondatlanul is a ma sokat vitatott passzív eutanáziát választotta.”

Korábban a Blikknek Sztankay Ádám többek között a következőket mesélte erről:

„amikor apámnak leállt a lélegzete, mentem megrendülve az orvosért, de Orsi utánam szaladt, sírva-nevetve, hogy ne siessünk, mert megint lélegzik. Mintha az utolsó pillanataiban is játszott volna. Végül elegánsan ment el, ahogyan élt, és számunkra ez nyugalmat ad. Azt gondoltuk, a betegsége ellenére van még két-három éve, de ő eldöntötte, hogy kiszáll. A vége felé már sem enni, sem inni nem akart. Fizikailag megroppant, miközben fejben még pontosan tudta, mi történik vele. Többször kérdezte, hogyan lehetne minél előbb elmenni. Erre persze nem tudtunk mit mondani, csak igyekeztünk minél erősebben éreztetni a szeretetünket. Az ő betegségével napi infúzióra volt szüksége, de ezt mifelénk otthon, illetve idősek gondozóházában sem vállalják. Ez Magyarországon bárki esetében komoly gond. Végül a baráti kapcsolatokon keresztül megismert orvos, dr. Gadó Klára empátiájának, emberszeretetének köszönhető, hogy méltó körülmények között töltötte az utolsó napjait.”

Nem sokan tudják, hogy Sztankay István nem sokkal a halála előtt újranősült. Előtte három alkalommal mondta ki az igent: az első feleségével, Mészöly Júliával még a főiskolán ismerkedtek össze.

A második felesége Kun Magda színésznő volt, aki gyermekeinek az édesanyja: a fent nyilatkozó Sztankay Ádám újságíró testvére Sztankay Orsolya színésznő. A feleségéhez általában csak magázódva szólt. Mint utóbb elmesélte, az első együtt töltött éjszaka után reggel tegezve szólt hozzá, Magda viszont azt válaszolta: ott még nem tartunk, hogy tegeződjünk! Sztankay (persze poénból) ettől kezdve magázódott a gyermekei anyjával – idézi fel az Újságmúzeum megemlékező posztja.

A színészlegenda harmadik felesége Sárközy Györgyi kozmetikus volt. A halála előtt nem sokkal, 78 éves korában barátnőjét, Bedők Beát vette el, akivel akkor már nyolc éve éltek együtt.

(Kiemelt kép: Fortepan/Hunyady József)