Karsai Dániel: az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését

Karsai Dániel szerint az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését – erről beszélt az újságíróknak az ALS betegséggel élő alkotmányjogász, aki a Momentum meghívására a karzaton követte figyelemmel a kérdésben elhangzott napirend előtti felszólalásokat.

2023. november 30., 18:11

Szerző:

Karsai Dániel azt mondta:

értékelése szerint sem a magyar alaptörvényből, sem a vonatkozó alkotmánybírósági gyakorlatból nem következik, hogy ne lehetne bevezetni megengedőbb életvégi szabályozást a jelenleginél.

Hozzátette: a vonatkozó, 20 éve született alkotmánybírósági döntés azt mondta ki, hogy a jelenleg is hatályban lévő szabályozás – ami csak nagyon szűk körben teszi lehetővé az életvégi döntéseket – rendben van, nem sérti az alkotmányt.

Arról azonban a testület egy szót se mondott, hogy egy akár jóval megengedőbb szabályozás sértené az alkotmányos szabályokat és az Alkotmánybíróság gyakorlatát – hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász, aki az ügyben a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult.

Szerinte

a kérdés alkotmányos szempontból teljesen nyitott,

tehát egy esetleges strasbourgi siker esetén a magyar alkotmányos rendet nem sértené ilyen típusú törvénymódosítás.

Az alkotmányjogász örömét fejezte ki, hogy az ügy már második alkalommal került szóba az Országgyűlésben, és hogy a felszólalások konstruktívak voltak. Napirend előtt Bedő Dávid (Momentum), Szabó Rebeka (Párbeszéd) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) is beszélt Karsai Dániel ügyéről, a kormány nevében pedig Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára szólalt fel.

(Kiemelt képünkön Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász. Forrás: ddr. Karsai Dániel FB-oldal)