Ha a halálbüntetést ellenzi, az életbüntetést miért nem? – válaszolt Gulyás Gergelynek Karsai Dániel

Ismeretlenül is megköszönte, hogy jobbulást kívánt neki és hogy bízik a csodákban.

2023. november 9., 19:45

Szerző:

A csütörtöki kormányinfón a 24.hu kérdésére Gulyás Gergely jobbulást kívánt az eutanázia lehetőségéért küzdő Karsai Dánielnek, azonban szerinte az emberi életről nem az embernek kell rendelkezni, legyen szó halálbüntetésről vagy eutanáziáról.

Karsai Dániel Facebookon reagált a miniszterelnökséget vezető miniszter által elmondottakra. Megköszönte a jókívánságot, de leszögezte, hogy továbbra is követeli az életvégi döntéshez való jog biztosítását. „Egyben felhívom a jogvégzett Gulyás úr figyelmét arra, hogy téves azon szakmai álláspontja, hogy ember életéről ember nem dönthet. Az Alaptörvényben is foglalt emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog ugyanis pontosan ezt jelenti” – tette hozzá bejegyzésében. 

Az ügyvéd feltette a kérdést, ha Gulyás ellenzi a halálbüntetést, akkor az „életbüntetést” miért nem? Szerinte ugyanis a minden méltóságot nélkülöző élet igenis az. „Ezt az álláspont egyébként egy friss felmérés szerint a magyar lakosság 4/5-e támogatja” – egészíti ki Karsai. 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Yb97fDEoH1QDz3KcAkG4PBrM7WHPogmeMk7iV6mjy3UAJfNANHZaozeS5ZwyBJMWl&id=100063529360315

Mint arról korábban beszámoltunk, Karsai Dániel halálos beteg, a világhírű fizikusnál, Stephen Hawkingnál is diagnosztizált gyógyíthatatlan ALS meghatározza a sorsát. Most a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, hogy szabad akaratából kérhesse a méltó halál lehetőségét.

(Kiemelt képünkön: az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) belső nézete látható a kelet-franciaországi Strasbourgban. AFP: FREDERICK FLORIN / AFP)