IDEA: a magyarok többsége engedélyezné az aktív eutanáziát is

Friss felmérés szerint a magyarok többsége az aktív eutanáziát is elfogadhatónak tartja.

2023. november 26., 18:45

Szerző:

 

A felmérés során a következő kérdéseket tették fel: 

  • „Ön egyetért azzal, hogy Magyarországon engedélyezett a passzív eutanázia, azaz, hogy a betegek, vagy azok gondviselői, szigorúan ellenőrzött feltételekkel, visszautasíthatják az életfenntartó vagy életmentő beavatkozásokat?”, illetve

 

  • „Ön egyetért, vagy nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon engedélyezni kellene az aktív eutanáziát, azaz azt, hogy a gyógyíthatatlan betegek, vagy azok gondviselői, szigorúan ellenőrzött feltételekkel, orvos, vagy egészségügyi szakembert segítségét vehessék igénybe, haláluk előidézése érdekében?”

 

Az IDEA október legvége és november közepe között készült kutatásából kiderült, hogy a magyarok többsége a passzív – azaz a kezelés elutasítása – eutanázia mellett már az aktív eutanáziát – tehát amikor az orvos tevőlegesen hozzájárul betege halálához – is elfogadhatónak tartja. Különösen nyitottak a magyarországi legalizálására a nők, a harminc fölöttiek és a nagy településen élők – derül ki az IDEA Intézet közleményéből. 

Jelentős különbség tapasztalható a válaszadók pártszimpátiája alapján: a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől, a nagyobb ellenzéki pártok szavazói és a pártpreferenciáikban bizonytalanok jellemzően támogatnák azt – írják.

Végső soron

a hazai felnőttek több mint kétharmada (69 százalék) egyetért azzal, hogy Magyarországon lehetőség van passzív eutanáziára. Az aktív eutanáziával pedig a magyarok többsége (62 százalék) inkább, vagy teljes mértékben egyetért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Roos Koole / ANP MAG / ANP via AFP)