Kósa Lajos elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást

Zárt körű megbeszélésen találkozott Karsai Dániel a Fidesz alelnökével, aki elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást, ha az átmegy minden szűrőn.

2023. december 12., 17:30

Szerző:

A találkozó után Karsaiék sajtótájékoztatót tartottak, ott számoltak be az egyeztetés fejleményeiről – írja a Telex.

Kósa Lajos volt az egyetlen fideszes képviselő, aki szóba állt Karsaival december 1-jén, amikor az alkotmányjogász a Momentum vendégeként a parlamentben járt. Karsai később bejelentette, Kósa elfogadta azt a felkérést is, hogy hosszabban beszélgessenek a parlamentben. A találkozóra Karsaival tartott több sorstársa is.

A Telex tudósítása szerint az alkotmányjogász a keddi beszélgetésen átadott egy pólót Kósának, amin az állt, hogy „az élet jog, nem kötelesség.” A Fidesz alelnöke erre azt mondta, hogy az élet jog és kötelesség. A Párbeszéd parlamenti vitát kezdeményezett az eutanázia engedélyezéséről. Karsaiék abban bíznak, hogy a Fidesz is részt vesz a február 21-ére kitűzött vitán. Kósa szerint a fideszes képviselők a magánvéleményüket mondanák el ezen a vitán, nem a pártjuk álláspontját.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét. 

(Kiemelt képünk forrása: Karsai Dániel nyilvános blogja a Facebookon)