Szacsvay László szívszorító interjúja felesége elvesztéséről: Jött egy rák, két hónap alatt elvitte

Szacsvay László azt mondja, felesége elvesztése mellett annyi más tragédia is érte, hogy azt csak egyféleképpen lehet elviselni.

2024. február 22., 14:44

Szerző:

Szacsvay László ritkán beszél a magánéletéről, de a 76 éves színművész most kivételt tett a TV2, illetve a Tények Plusz című műsor kedvéért. Az interjú javarészt jó kedélyben folyt le, azonban szóba került Szacsvay László feleségének halála is. Csicsay Claudia és a Katona József színház művésze 1971-ben kötöttek házasságot, egy fiuk született. Csicsay Claudia a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és a MUOSZ újságíró iskola elvégzése után fotóművész lett, majd a Magyar Televíziónál dolgozott, tavaly októberben 67 évesen hunyt el.

„Sajnos már nem volt magánál. A halál beálltát sem tudtam megvárni, mert már én estem össze meg a gyerekek”

– így idézi fel Szacsvay László a tavaly ősz fájó emlékeit. Felesége sokáig bipoláris zavarban szenvedett, hangulatingadozásaira gyógyszert is szedett. A fotóművésznő kizuhant a lakásuk ablakából, de túlélte az esést. Így beszél erről Szacsvay László az alább megtekinthető interjúban:

„kilandolt a negyedikről (ez negyediknek számít, mert magasföldszint), abból még talpra állítottam, megtanítottam járni, egyik keze alkalmatlan... Aztán jött rá egy rák, az két hónap alatt elvitte.”

Erre a riporter döbbenten megkérdezi, hogy akkor „rákban halt meg?”, amire Szacsvay László válasza:

„nem. Ágyban, a kórházban.”

A 76 éves színész rögtön hozzá is fűzi, hogy szerinte „így kell kimászni a dolgokból”, mármint humorral. A nehézségeken, tragédiákon csak akkor tud túllendülni az ember, ha megtartja a humorérzékét.

„Sajnos annyi tragédia ért, hogy az már nevetséges. Azon már csak röhögni lehet. Két legjobb barátom meghalt most nemrégiben, iszonyú sok kolléga halt meg, akiket kedveltem. Várom a következő tragédiát”

– mondja Szacsvay László. A fenti nyilatkozat utalhat Benedek Miklósra is, akinek a temetésén a színész a következőket mondta:

„a feleséged, Éva két csodálatos emberrel ajándékozott meg. Büszke lehettél rájuk. Az élet kegyetlen. Tibor fiad elvesztése után fél szívvel éltél és méltósággal viselted a sok szenvedést. Itthagytál minket. Micukám, köszönöm, hogy a barátod lehettem.”

Hogy mennyire a humoránál van továbbra is Szacsvay László, azt az interjú több példával is bizonyítja, alább még kiemelünk egyet. Ez a sztori azt illusztrálja, Szacsvay László mennyire nem konyított semmihez a középiskolában, a matekérettségin kis híján megbukott:

„föliratott velem a tanár egy... van ilyen, »egyenlet«? Valami ilyesmit föliratott, nem tudtam, mit kezdjek vele. Aztán kivitték az elnököt pisilni, hogy hátha megemberlem magam, nem sikerült. Visszajött az elnök, és azt mondta, hogy »mit tud?« Hát mondtam, »Kosztolányi Dezső – Mostan színes tintákról álmodom.« »Hát tessék, mondja.« Elmondtam, és kaptam egy kettest matekból.”

Nézze meg a teljes interjút, rengeteget szerepel benne Szacsvay László kutyája is!

(Kiemelt kép: TV2/Tények Plusz)