Növényi Norbert belefogyott súlyos betegségébe: Nagyon gyenge vagyok, az izomzatom eltűnt

Növényi Norbert alig tanult meg együtt élni balesete következményeivel, most egy újabb betegség kínozza.

2024. július 15., 07:59

Szerző:

2022 őszén volt, hogy Növényi Norbert súlyos balesetet szenvedett: leesett egy rodeós bikáról egy forgatáson, és eltört a gerince. Ennek maradandó következményei lettek, de az 1980-as moszkvai olimpia aranyérmese most arról beszélt a Blikknek, milyen új betegség támadta meg.

Növényi Norbert belefogyott a betegségbe

Növényi Norbert az meséli, egy sima megfázásnak indult az egész:

„Úgy két hónapja megfáztam, másnap pedig már fel sem tudtam kelni a fájdalomtól.”

Az egykori birkózó leírja, miként terjedt el ez a fájdalom a bokájától-térdétől gyakorlatilag az egész testére. És nem a fájdalom volt az egyetlen tünet:

„Nem volt erőm, étvágyam sem, nagyon legyengültem és 13 kilót fogytam.”

Növényi Norbert rendkívül erős gyógyszereket kapott, szteroidokat is, és ezek végül hozzásegítették, hogy túljusson a nehezén:

„Még mindig nagyon gyenge vagyok, az izomzatom gyakorlatilag eltűnt, de már kifelé jövök belőle. Nem szoktam hozzá, hogy ennyire elhagy az erőm, ez egy egészen új élmény számomra. Néhány nap múlva viszont már óvatosan elkezdek edzeni, hogy visszanyerjem az erőmet.”

Növényi Norbert rengeteget szenvedett az elmúlt években

És ehhez még hozzájön, hogy a 2022-es baleset maradandó károkat okozott a 67 éves sportoló testében: egy rossz mozdulat, vagy ha túl sokáig kell talpon lennie, elképesztő fájdalmat tud okozni a számára.

„Épp egy sorozathoz vettünk fel jelenetet, amelynek során egy rodeós bikán kellett ülnöm. Ám rosszul estem le, rá a gerincemre. Azonnal éreztem az éles fájdalmat, egyszerűen nem bírtam felállni”

– mondta korábban Növényi Norbert a végzetes balesetről.

Növényi Norbertet kórházba vitték a csúnya esés után, ahol kiderült, hogy eltört a gerince: a lumbális szakaszon az egyik csigolyájából letört egy másfél centis darab. Szerencséjére a gerince úgy tört, hogy a letörő csontdarab nem sértette meg a gerincvelőt. Amennyiben ez bekövetkezik, még ennél is komolyabb baj történhetett volna. Bár műtétre így nem volt végül szükség, nagyon nehéz időszak kezdődött az esés után.

„A baleset utáni hetek nagyon kemények voltak. Olyan fájdalmaim voltam, hogy átizzadtam mindent, csak fájdalomcsillapítóval tudtam menni, ülni, de még feküdni is”

Növényi Norbertre évek óta rájár a rúd: annak idején a covid-fertőzést is rendkívül csúnyán megsínylette.

„Közel két hétig negyven-negyvenegy fokos lázzal feküdtem otthon, tizenöt kilót fogytam, aminek egy részét már sikerült visszaszednem. Kórházba nem mertem menni, mert attól féltem, hogy ott elkapok valami fertőzést. Minden köhögésnél azt éreztem, hogy az lesz az utolsó, mindenem fájt, kétségeim voltak afelől, hogy túlélem. Mindeközben próbáltam tartani a lelket a szeretteimben: a kedvesem és a gyerekeim nagyon aggódtak értem, de nem akartam megrémiszteni őket. Minden elképzelhető törődést megkaptam tőlük, a lányom hozott gyógynövényes készítményeket is, amelyek a gyógyszerek mellett sokat segítettek a gyógyulásban”

– mesélte a betegségről, ami után egy ideig még sétálni is alig volt ereje.

De hogy kevésbé komor témával fejezzük be: Növényi Norbert tavaly egy emlékezetes Mokka-interjúban a párjáról, sőt, írói karrierjéről beszélt.

(Kiemelt kép: TV2/Mokka)