Szilágyi János életét így keseríti meg a demencia – sőt, a felesége is „szenvedő alanya” a rádiós betegségének

Szilágyi János 88 éves és egy interjúban arról beszélt, hogy halad az egyre súlyosabb demencia felé, ami már most gondokat okoz.

2024. június 21., 10:36

Szerző:

Most került be a hírekbe Szilágyi János betegsége: az évtizedek óta népszerű tévés-rádiós személyiség Rónai Egon műsorában, az ATV Húzós című adásában beszélt arról, milyen nehézségeket okoz az életében a kezdődő demencia.

Szilágyi János és az idősödés

Szilágyi János a múlt hónapban ünnepelte 88. születésnapját, és az alább megtekinthető interjúban többek között a következőket meséli az öregedés kapcsán:

„Van egy betegség, ami mindenkit elkap, aki egy bizonyos ideig él. A betegség neve: kor. És amikor elérsz egy kort, ki ezt, ki azt, ki ekkor, ki akkor, kezded elveszteni a testedet. Ilyen-olyan problémák vannak. Én mindig azt szoktam mondani, hogy ezek az én lábaim ránézésre – de ezek már nem az én lábaim. Ezeken a lábakon sokkal több izom volt annak idején. És most már nem tudok... Régen fölfutottam a Hármashatár-hegyre minden héten háromszor. Most no futkározás. Szép, nyugodt séta a ház körül. Ezeket tudomásul kell venni, de nem rinyálok emiatt, ez van.”

Szilágyi János hozzáteszi, hogy szerinte ő benne van a mai világban, és fiatalosan gondolkodik, de ettől még úgy érzi, hogy már nem él, hanem csak úgy van. A médiaszemélyiség megjegyzi azt is, hogy két évvel ezelőtt nem újította meg a jogosítványát, az autóját eladta, nem vezet már, mert bizonytalanabb, mint régen.

Szilágyi János nagyon erős demenciájáról beszél

Azzal kapcsolatban, hogy min húzta fel magát utoljára, Szilágyi János a következő választ adja az interjú vége felé:

„Azon, hogy nem tudok a kérdésedre válaszolni. Naponta felizgatom magam, [mert] nagyon erős demenciám van, nagy léptékkel haladok a demencia felé. Rohadtul felejtek, de olyan szinten, hogy itt van előttem ez a pohár víz, és ha ez itt volna, és el akarnám venni, és itt tart a kezem, akkor azt mondanám: mit akartam én?« Amikor egyedül vagyok és spekulálok, és nem jutnak eszembe nem hogy valakinek a neve, a legegyszerűbb dolgok, szavak. Valakinek el akartam mondani a demenciával kapcsolatos problémáimat. És az, hogy demencia, nem jutott eszembe. És ez rettenetes. Külső ember nem nagyon veszi észre, mert ki tudom magam dumálni.”

Szilágyi János egy olyan példát hoz, amikor egy régi barátja keresztneve nem jutott eszébe.

„Ettől én megőrülök, ez a fő gondom. Más bajom nincs, de ez elég nagy baj. De akkor is baj, hogyha olvasom, hogy ez egy öregkorral járó dolog. Voltam dokinál is ezzel, aki mondta, hogy nem vagyok betegszinten, de az öregedéssel együtt jár a feledékenység, és én ebben eléggé kimagasló színvonalat képviselek. Tehát nem vagyok beteg, nem vagyok demens, de...”

– ...de zajlik egy folyamat, fejezi be Rónai Egon a mondatot Szilágyi János helyett. Az ATV Húzós házigazdája ezután azt is megkérdezi, hogy 88 éves kollégájának a felesége hogyan viseli férje kezdődő demenciáját. A válasz erre a következő:

„A feleségem a szenvedő alanya ennek, mert egy csomószor nem tudom neki megmondani, hogy mit akarok. Hogy »Györgyikém, légy szíves...« De eléggé fegyelmezi magát, talán azért, mert hozzászokott, vagy tudja, hogy ilyen vagyok. Meg hát szeret és elfogad.”

Itt találja a teljes interjút.

(Kiemelt kép: YouTube/ATV Magyarország)