Muri Enikő: Ha már itt tartunk, számomra szimpatikus, amit a Kormány képvisel

Muri Enikő a Nemzeti dalba beletett „oh yeah”-re is kitért.

2022. március 18., 08:10

Szerző:

Március 15-re új, zenés verzió készült a Nemzeti dalból, amelyben többek között Muri Enikő is énekelt. A számban feltűnik még Varga Miklós, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Ragány Misa, Réthy Zsazsa, Nagy Szilárd, Varga Vivien, valamint Pataky Attila, aki a nemzeti ünnepen Orbán Viktort ábrázoló pólóban beszélt a dalról a TV2-n.

Muri Enikő csütörtök esti Facebook-posztjából kiderül, hogy az X-Faktorból és a Sugarloaf együttesből ismert énekesnő rengeteg kritikát-támadást kapott azért, mert részt vett ebben a projektben, és hogy különösen sokan kiemelték azt, hogy az új verzióban a Nemzeti dalba belekerült egy „oh yeah” is. Muri Enikő a következőkkel vezeti be mondanivalóját:

„nehezen találok szavakat az elmúlt napok eseményei, cikkei, kommentjei után, úgy érzem, hogy meg kell szólalnom.”

Muri Enikő részletesen reagál azoknak, akik azt hozták fel, hogy nem való a Nemzeti dalba az „oh yeah”. A következőket írja ezzel kapcsolatban:

„Alázattal, tisztelettel és büszkén énekeltem el a rám bízott soromat, ami a »Kárhozottak ősapáink« volt és igen, nem mehetek el amellett a bizonyos »Oh, yeah« mellett sem, amiről a cikkek nagytöbbsége szólt. Itt engedjetek meg egy kis szakmaiságot. Aki készített/írt már dalt, pontosan tudja, hogy nagyjából minden dalnak van egy olyan szerkezeti része, ami a refrént megindító dinamikus felvezetés. A Nemzeti dal esetében itt egy ilyen történt általam, figyelembe véve a hangulati/zenei »környezetet«. A szakmából rengeteg visszajelzést kaptam, hogy művészileg igenis belefér, ha valaki így fejezi ki magát. Egy feldolgozásba ennyi előadóművészi vagy szerzői szabadság tényleg férjen már bele. Mi zeneileg gondoltuk újra ezt a feldolgozást, természetesen nem a szövegben. Tolcsvay László 1973-ban gondolt egy merészet, és megzenésítette a Nemzeti dalt. Mi 2022-ben csak egy méltó feldolgozást szerettünk volna létrehozni.”

Muri Enikő a politikai nézeteivel kapcsolatban is tesz egy vallomást, nagyjából ugyanolyan egyértelműt, mint amennyire egyértelmű volt Pataky Attila pólója. Az énekesnő azt mondja, számára szimpatikus az, amit a kormány képvisel:

„napok óta olvasom, hogy Muri Enikő és az »oh yeah« kifejezés összemosódott. Engem ez nem zavar de pontosan tudom, hogy nem ezért lettem »persona non grata«. Sajnos az lett nem kicsit túlhypeolva, hogy én milyen eszméket vallok. Az egész pár nap igazából erről szólt. De akkor, ha már itt tartunk és ilyen hosszasan írok, talán bele is fér: Igen, számomra szimpatikus, amit a Kormány képvisel, hogy a béke, a biztonság és a kiszámíthatóság a legfontosabb legyen továbbra is mindannyiunk életében. Mindemellett az emberi jólét, a családok és a munka támogatása az elsődleges a legnagyobb világjárvány és háború idején is. DE!
Aki ismer, tudhatja rólam, hogy soha, egyetlen percig sem fordult meg a fejemben, hogy győzködjek bárkit is arra, hogy miben higgyen. Mindenki amellett áll ki, azzal szimpatizál, akivel akar. Az engem soha egy pillanatig nem zavart, ha valaki másképp látja a világot, mint ahogyan én. Ezért vagyunk különbözőek és ettől csodálatos az emberi lény. Számomra a legfontosabb dolog az elfogadás! És ez az, amit az elmúlt napokból rettenetesen hiányoltam. Elfogadni azt, hogy Te vagy én milyennek látom a világot. Az oldalamon soha nem tettem ki olyan posztot, ami a politikáról szólna. Tegnapelőtt részt vettem a békemeneten, de nem osztottam meg róla egyetlen fotót sem és nem azért, mert ne vállalnám fel azt, amiben hiszek, hanem azért, mert nem akarom, hogy azt higgyétek, hogy ezzel bármire is buzdítani akarok. Nem hiszem, hogy ettől én rosszabb énekesnő vagy rossz ember lennék. ”

Hosszú posztja végén Muri Enikő arról is vall, mennyire rosszul estek neki és családjának a bántó kommentek:

„nagyon sok bántó kommentet kaptam. Volt, amelyik egészen a szívem közepébe szúrt. A szüleim is megszenvedik ezt. Édesanyám ma azt mesélte, hogy Jézus egykor ezt mondta: Amivel a szíved csordultig tele, azt mondja a szád. Az én szívemben szeretet van, és mindig mindenki felé szeretettel állok. Kívánom, hogy bennetek is CSAK szeretet legyen. Hiszek az emberi jóságban, és hiszem, hogy egyszer egy sokkal szebb világban élhetünk. Köszönöm, hogy elolvastad. Minden jót kívánok Nektek.”

Ha ön még többet szeretne tudni Muri Enikőről, az alábbi Instagram live-ban rengeteget mesél önmagáról követői kérdéseire válaszolva.

2022. március 15.

Alföldi Róbertnek beszóltak, hogy mit képzel, hogy kokárdát visel

Fotó: Tóth Gabi és Krausz Gábor is a Békemenetben vonultak

Tóth Gabi minden korábbin túltesz: új, hazafias klipjében egy közismert népdalt dolgoz fel

(Kiemelt kép: Muri Enikő Instagramja)