Lakatos Márk elárulta, miért költözött ki Spanyolországba

Lakatos Márk februárban kétlaki életet kezdett. Interjúnkban végre elmeséli, mi szólította külföldre.

2022. április 19., 17:58

Szerző:

Lakatos Márk február közepén jelentette be az Instagramon, hogy Marbellára utazott. Azóta annyi kiderült a posztjaiból, hogy egy új lehetőség, egy új munka miatt kezdett el ingázni Budapest és a spanyol üdülőváros között. Most húsvétkor hazalátogatott, és a 168.hu-nak végre elmesélte, hogy pontosan mi is az a projekt, ami miatt kétlaki életbe kezdett. A stylistként-műsorvezetőként is ismert híresség ezen kívül egy színházi szerepre készül, ami szintén szóba kerül alábbi interjúnkban.

Hónapok óta csak találgatni lehet, hogy miért töltesz ennyi időt Spanyolországban. Megtudhatjuk végre a titkot?

Mivel a Lakatos Műhely nevű gastropubom a COVID alatt a Hold utcai piac bezárásával megszűnt, már egy ideje kerestem egy olyan lehetőséget, amivel ezt a fajta érdeklődésemet kielégíthetem. Egy nagyon izgalmas megkeresés jött felém februárban: egy marbellai, tengerparti kis beach bar vendéglő felépítése, megnyitása kreatív igazgatóként. Nagyon érdekes, hogy ez a megkeresés pont Spanyolországból jött, mert ehhez az országhoz ezer szál fűz engem: éltem Madridban, dolgoztam a spanyol idegenforgalomban, annak idején én rengeteg tapasztalatot szereztem azzal kapcsolatban, hogy milyennek kell lennie egy ilyen helynek. Ezzel a munkával ebbe a világba csöppenhettem most vissza: nagyon jó érzés most megint spanyol embereket etetni-itatni.

Már megnyitott hely ezek szerint?

Igen, húsvét előtt, a nagyhéten nyitottunk meg. A spanyoloknál a nagyhét egy egész héten tartó ünnep, ami húsvétvasárnap fejeződik be – a húsvéthétfőt már nem ünneplik. A hely designját és arculatát én találtam ki, én terveztem meg. Egy nagyon friss, barátságos, életvidám helyet hoztunk létre. Olyan nagy, luxuskategóriás intézmények környékén vagyunk Marbella tengerpartján, mint a Nikki Beach vagy a Puro Beach, de nálunk nem 500 eurót kell fizetni, ahogy belépsz, hanem ez egy kis stílusos sziget, ahol jól érzed magad, jó a kaja és nyugi van.

Hogy sikerült a nyitás?

A nyitónap egy elképesztő cunami volt, alig éltük túl, de a második napra felállt a rendszer úgy, ahogy kell. Nagyon jók az első visszajelzések a spanyoloktól és a külföldiektől egyaránt. Az első 4 napon voltam kint és már most törzsvendégeket szereztünk: jellemző, hogy a spanyolok milyen közvetlenek. Ha jól érzik magukat egy helyen, akkor ott rögtön mindenkit családtagnak tekintenek.

Elég feltűnő jelenség tudsz lenni – ahogy a spanyol emberekkel érintkezel kint, veszel észre bármit, hogy máshogy reagálnak rád, mint itthon?

Igen, és ráadásul Spanyolországban nem is ismernek – ott nem én vagyok az ország stylistja MÉG [nevet], ott csak egy furcsa, excentrikus figura vagyok. De jellemző például, hogy a szegecsekkel kivert Crocs papucsomnak tapsoltak és lefotózták. Nem véletlen, hogy a spanyoloknál a médiában sokkal több meleg és excentrikus figura van, mint Magyarországon, ez kint sokkal természetesebb. Hatalmas kultúrája van az öltözködésnek és különösen a színes öltözködésnek – elég például a flamenco kultúrára, az andalúz cigány kultúrára gondolni. Plusz kint sokkal jobban értékelik azt, ha valaki időt és energiát fordít arra, hogy kitalálja magát.

Hogyan, mikor kerültél először kapcsolatba életedben Spanyolországgal, a spanyol kultúrával?

14 éves koromban felvettek a spanyol-magyar két tannyelvű gimnáziumba. Általánosban franciát tanultam, és akkor indultak a két tannyelvű gimik. Nem akartam francia suliba menni, mert franciául már az általánosban elég magas szinten megtanultam. Az angol-német nem vonzott, mert a latin nyelvek érdekeltek inkább, így adta magát, hogy spanyolra felvételizzek. Így aztán 15 éves koromra lett két felsőfokú nyelvvizsgám, ami elég jó kiindulási alap volt.

Van most terved arra, hogy meddig fogod csinálni ezt a kétlaki életet, az ingázást Spanyol- és Magyarország között?

Azt tervezem, hogy egy időre most úgy szeretném az életemet megoldani, hogy kb. két hetet vagyok kint, és aztán két hetet itthon. A kinti munkát úgy kellett kitalálnom, hogy közben az RTL-es munkámmal összeegyeztethessem, hiszen közben a Reggeli című műsorban is dolgozom. Az iskolám szintén működik közben, készülünk a nyári tini divattáborokra, amikben én is személyesen részt veszek majd. Készülök továbbá Szegedi Szabadtéri Játékokon színészként egy szerepre, amit augusztusban mutatunk majd be... A választások után ugyan eléggé felpaprikáztam magam, és megfordult a fejemben, hogy inkább mégsem veszek repülőjegyet a hazaútra, de rengeteg szál köt Magyarországhoz: emberek, család, munka, új kihívások. Szerintem az egy borzasztó jó dolog, ha az embernek lehetősége van arra, hogy több helyen is otthon érezze magát – én teljesen életképesnek tartom hosszabb távon is, hogy az életem egyik felét itthon éljem, a másikat pedig kint Spanyolországban.

Színészként nem láthatott még téged a közönség túl sokszor. Mesélj erről egy kicsit részletesebben!

A gimnázium utolsó évei alatt színésznek készültem, és Nagy Ervin barátommal ekkoriban játszottam utoljára egy színpadon a Szkénében és az Egyetemi Színpadon. Néhány éve pedig a Trafóban a Kvartett című előadást csináltuk Bocskor Bíborkával, szóval voltam én azért azóta is színpadon színészként. Egy-egy RTL-es sorozatban volt ezen kívül pár kisebb epizódszerepem, de ilyen nagy színpadi szerepem jó régóta nem volt. Most Béres Attila, a Miskolci Színház igazgatója hívott fel, hogy arra gondolt, hogy játsszam én a konferansziét a Chicagóban. Hátraestem a széken és felkiáltottam örömömben – azonnal igent mondtam! Nagy Ervinen kívül Ónodi Eszter, Janza Kata, Rudolf Péter is benne lesz a darabban, parádés szereposztással kerül most színpadra a Chicago, ez egy elképesztően nagy lehetőség nekem.

Még több Lakatos Márk!

Lakatos Márk: Szívesen látnék konzervatív érzelmű politikusokat is a Pride-on

Lakatos Márk szerint megbetegíthet Orbán Viktor férfieszménye

Tóth Gabi letiltotta Lakatos Márkot az Instagramon – íme, miért

(Kiemelt kép: Dimény András / 168.hu)