Lakatos Márk a választás eredményéről: Magyarország elszigetelődött

Interjúnkban Lakatos Márk arról is beszél, hogyan változik a választás-népszavazás után az LMBTQ emberek helyzete Magyarországon.

2022. április 4., 14:01

Szerző:

Lakatos Márk jelenleg Spanyolországban tartózkodik, de ő is szavazott vasárnap az országgyűlési választásokon. A stlyist-műsorvezető évek óta rendszeresen állást foglal politikai kérdésekben, többek között az LMBTQ-közösséget érintő témákban is. A választás eredményével kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta a 168.hu-nak.

Idén külföldről szavaztál?

Igen, végigálltam a két órámat Malagán a konzulátus előtt – nagyon sokan voltak.

Milyen eredményre számítottál és mit gondolsz most az eredmény láttán?

Volt bennem remény, hogy lehetnek itt változások, de végül azzal a Széchenyi István-idézettel kellett zárnom a napot, hogy »minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. [...] Ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.« Évek óta zajlik az emberek elpusztítása és megbetegítése, és ez arról szól, hogy minél sötétebb és minél rosszabb egészségű emberek alkossák a nemzet nagy részét, mert azokat lehet szinte bármilyen alantas eszközzel manipulálni. Ezt a választási kampányt úgy tudjuk összefoglalni, hogy sajnos Pumped Gabo nem tudta legyőzni Gáspár Győzikét.

Mi lehetett az oka a Fidesz újabb győzelmének?

A tanulatlan-tájékozatlan embereket a Fidesz szándékosan tanulatlanul-tájékozatlanul tartja, és a saját propagandájával tömi a fejüket a közmédiában százmilliárdokért. Elképesztő hazugságáradattal szennyezik azokat a tudatlan embereket, akik megválasztották most a Fideszt. Pont ott nyert a Fidesz vidéken nagy százalékban, ahol ez a taktika működik: az embereket minél kevesebb műveltséggel és tanulással minél rosszabb egészségügyi és gazdasági körülmények között tartják. Őket ezután félelemben lehet tartani, mert akiknek rossz az egészsége és nem tudnak semmit a világról, azokat a miniszterelnök és a sleppje azzal tudják terrorizálni, amivel akarják – pont, mint a középkorban. Ezt nagyon jól megtanulták az orosz barátjuktól, Putyintól, aki ugyanilyen szinten tartja sakkban az embereit. Erről szól ez: ezek a kiszolgáltatott emberek egyfajta Stockholm-szindrómaként az őket bántalmazó politikusokat választják meg.

Érvénytelen lett viszont az egyik oldalon gyermekvédelminek, a másikon homofóbnak nevezett népszavazás. Ehhez mit szóltál?

Nagyon helyes, hogy érvénytelen lett, de szerintem a Fidesz is tudta előre pontosan, hogy ez lesz. Erre megint elköltöttek sok száz milliót, ez biztos nagyon jól jött valakinek. Ez egy érvénytelen kérdéssorozat, amint azt az egyik kérdésről még a bíróság is megállapította. A kormány szépen megtanulta a magyar lelket: az alantas érzelmeket, a buzizást, az idegengyűlöletet ki lehet használni, hogy ezzel hergelhessék az embereket. »Tessék a cáratyuskát, azaz Orbán Viktort megválasztani, és akkor mindenkit legyőzünk: a buzikat, a külföldieket, az ukránokat, mindenkit...!« Közben meg az egész világ arról beszél, hogy Magyarország elszigetelődött. Már nemcsak a miniszterelnököt, de a külügyminisztert sem hajlandó lassan senki fogadni. Erre a szinte jutottunk, ráadásul a legnagyobb államadóssággal, ami eddig volt. És ne felejtsük, hogy a COVID miatt kihirdetett rendkívüli jogrendben az első dolga a kormánynak nem a járványkezelés volt, hanem a homofób törvény megszavazása, illetve milliárdos vagyonok átjuttatása a barátaiknak, illetve százmilliárdos közvagyonnak magánalapítványokba történő átjátszása.

Pont ez alatt az LMBTQ-kérdést kiemelten tárgyaló választási kampány alatt volt, hogy Járai Máté színész comingoutolt biszexuálisként. Mit szóltál a bejelentéséhez?

Nagyon üdvözöltem, hogy eljutott erre a pontra. Pont ebben a politikai-társadalmi hangulatban bőven meg tudom érteni, hogy valaki miért nem meri vállalni önmagát. Máté évekig nem beszélt erről, és talán ez is benne lehetett abban, hogy idegösszeomlást kapott: mert nem élhette meg szabadon a biszexualitását, mert félt attól, hogy milyen retorziókat fog kapni, félt a beszólásoktól. De aztán eljutott arra a pontra, ahol túl tudott lépni ezen, át tudta lépni önmagát. Én ezt kívánom az összes gyűlölködő embernek: tanulják meg önmagukat, saját gyűlöletét, szorongásait átlépni, és próbáljanak meg egy teljesebb életet élni.

Így, hogy érvénytelen lett a népszavazás, változik vajon Magyarországon az LMBTQ emberek helyzete?

Onnantól kezdve, hogy a Mi Hazánk Mozgalom bejutott a parlamentbe a véresszájú Dúró Dórával, biztos, hogy erősebb lesz az uszítás. Ráadásul most egy parlamenti párt fog uszítani – akinek persze eddig is azért volt ekkora a mellénye, mert a Fidesz támogatta őket. Ezentúl Dúró Dóra is többet fog darálni, még arrogánsabb módon fogják folytatni a békétlenség és az uszítás politikáját. És még valamit hadd tegyek hozzá. Mark Twainnel értek egyet, és ezt minden demokráciában kötelezővé kéne tenni: a politikusokat, ugyanúgy mint a pelenkát, gyakran kéne cserélgetni, nagyjából ugyanabból az okból. A szaros pelenkának ráadásul van is egy kis áthallása a legmagasabb pozícióban levő politikusok családja felé... Fontos lenne egy demokráciában, hogy ne lehessen 16-20 évig ugyanannak az embernek és barátainak a kezében a kormányzás. Én még két turnust se engednék senkinek – 4 év után tessék elengedni a kormányrudat. A hatalomhoz való görcsös ragaszkodás mindenképpen rosszat tesz egy országnak. Így talán elérhetnénk, hogy a politika közszolgálat legyen, ne pedig a köz szolgálja a politikusokat.

Látsz bármi pozitívumot a kialakult helyzetben?

Egyetlen reménysugár volt a tegnapi napban: amikor Nagy Ervin bejelentette, hogy ha győz a Fidesz, akkor beszáll a politikába. Azt gondolom, hogy az ellenzék vereségének az egyik legfontosabb oka, hogy semmilyen karizmatikus ember nem szállt bele ebbe a kampányba. Van rengeteg példa, hogy előadóművészek sikeressé válnak a politikában: mind Volodimir Zelenszkij, mind Ronald Reagan színészből lett államférfi. Én örülnék neki, ha Nagy Ervin az ő pozitív személyiségével, erejével és karizmájával embereket állítana maga köré és tudna valamit nyújtani ellenzéki politikusként.

Több ismert ember is elmondta a véleményét

Tóth Gabi írta a választás eredményéről

Molnár Áron: 12 év gyűlöletpropagandája célba ért

Puzsér Róbert váratlan hangvételben beszél a választási eredményről

(Kiemelt kép: Dimény András / 168.hu)