Lakatos Márk szerint megbetegíthet Orbán Viktor férfieszménye

De van egyvalami, amiben a stylist egy húron pendül a miniszterelnökkel.

2021. augusztus 17., 12:26

Szerző:

Lakatos Márk stylist-műsorvezető két paródiavideót is megjelentetett a napokban a közösségi médiában. Az elsővel Orbán Viktornak arra az interjújára reagál, amiben a miniszterelnök a Nemzeti Sportnak többek között ezt mondta:

„ha megnézi valaki a Tokióban aranyérmes magyar férfiakat, ők nemcsak, hogy bajnokok, hanem férfi idolok. Sportolók, akikre mutatva azt mondhatjuk az unokáinknak, hogy látod, így néz ki egy férfi. Így néz ki a fizikuma, ilyen a lelkiereje, így harcol, így szereti a családját, és így tesz fel az életéből, ha kell, tíz évet egy célra.”

Lakatos Márk korábban is többször állást foglalt önelfogadással, testképpel, testpozitivitással kapcsolatban, így Orbán Viktor nyilatkozatára is reagált, az alábbi interjúban részletesebben kifejti, pontosan mit.

Mi volt az első reakciód Orbán Viktor kijelentéseire a férfieszménnyel kapcsolatban?

Ebben az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök úrral egy húron pendülünk, mert nekem is rendkívül tetszik a duzzadó izomzatú férfiolimpikonok teste.

Fordítsuk komolyra a szót: te, aki mindig amellett kampányolsz, hogy mindenki fogadja el a testét olyannak, amilyen, mit szóltál ehhez a kijelentéshez?

Viszonylag kevés olimpiai érmes fizikumú ember él a világban, ennek az eszményképnek nagyon kevesen tudnak megfelelni. Ha egy édesapa ezt a példát állítja a fia elé, akkor ezzel egy megfelelési kényszerbe erőlteti bele a gyerekét, ami hosszú távon frusztrációt és komplexusokat eredményezhet vagy akár komolyabb betegségeket is. És ne legyünk álszentek: lássuk be, hogy az olimpiai szintű versenysport sokszor károsítja a sportolók pszichéjét és egészségét. Nagyon szép és nemes eredmények is születnek, de ez nem mindenki számára lehetséges, és nem szerencsés, ha egy szülő azt veri bele a gyerekébe, hogy mindenáron aranyérmet kell szerezni az olimpián, vagy legalábbis úgy kell kinéznie egy férfinak, mint egy olimpikonnak.

Ez akár úgy is hangozhat, hogy nem tartod fontosnak a sportot.

Amikor korábban testpozitív fotókat csináltam, beszólt néhány fitneszguru, hogy én a kövérséget propagálom, pedig nem. Nem azt mondom, hogy nem fontos a sport: dehogynem fontos. Elengedhetetlen, hogy az ember a testével és a lelkével egyaránt foglalkozzon, fontos, hogy a magyar lakosság ne a legelhízottabb, legalkoholistább, öngyilkosságra leginkább hajlamos lakosság legyen. De ezt szeretettel, elfogadással és egymás felemelésével kell valahogy megvalósítani, nem pedig elérhetetlen célok kitűzésével, illetve agresszív, vagy akár gúnyoló eszményképek felállításával – márpedig ezt tette például Schobert Norbert is a csimpánzcsöcsöt és a vágósúlyt emlegető kirohanásával. Szerintem a magyar nemzetnek nem tízmillió olimpiai aranyérmesnek kellene, hanem tízmillió, egymással és önmagában harmóniában élő embernek. Ezt a baromságot sulykolja belénk a társadalom, hogy igazi férfinak vagy igazi nőnek kell lenni – nem, boldog, harmonikus embernek kell lenni.

A női eszményképpel kapcsolatban az egri nők merültek fel az ominózus interjúban olimpikonok mellett. Erről mi a véleményed?

Ahelyett, hogy harcos férfiak és harcos nők kultúrájában élnénk, sokkal inkább azt szeretném, ha intelligens, érzékeny, az érzelmeit kimutatni tudó, boldog embereket látnék. Ne a fizikai erő legyen a legfontosabb. Szerintem az is káros, hogy azon versenyzünk, hogy nők vagy férfiak nyernek-e több aranyérmet, mert ez a férfiak és a nők közötti szembenállást erősíti. Magyarországon a miniszterelnök arról beszél, hogy a harcias nők képviselik a női eszményt és hatalmi szóval szeretné újjáéleszteni az izmos férfi eszményét – ezek szerint még mindig azon pörgünk itthon, hogy melyek a társadalmi elvárások. Ez a XXI. században máshol már egy túlhaladott dolog. Nem azon kéne már gondolkodni, hogy mi a férfiak és a nők kötelező társadalmi státusza és szerepe.

Orbán Viktor után Nagy Ferónak is üzentél a hétvégén tartott koncertjével kapcsolatban. Gyakran viselsz hagyományosan nőiesnek tekintett ruhákat – mit gondolsz arról, hogy Nagy Feró női ruhás, parókás statisztákat hívott a színpadra?

A Budapest Pride-on sem volt ilyen szélsőséges LMBTQ-akció, mint amilyet Nagy Feró a saját koncertjén, egyébként a Turiszikai Ügynökség által támogatott fesztiválon produkált. A színpadra szólított három transzvesztita művészt, akikről azt mondta a közönségnek, hogy nem szabad őket bántani, majd a saját nemi szervére mutatva azt mondta, hogy ezt odaadja az LMBTQ-embereknek. Nem feltételezek semmi iróniát Nagy Feró megmozdulásában, hiszen ő egy 70+-os rocksztár, aki 15 éve is már egy potencianövelő szernek a reklámarca volt, abban a projektben én voltam a stylist. Csodálatosnak tartom, hogy 70 évesen a pályáját összefoglalóan azt tudja mondani, hogy nyitott az azonos neműekkel való szexuális kapcsolatra, ezért gondoltam, hogy erről muszáj nekem egy videót készíteni.

@lakatosmarkstyle

Csillagszórók! Óriási projekt készül! Őrült show lesz 😎😎😎 ##parody ##pusztuljonforyouba ##pusztuljki ##foryou ##fy @standupbudapest

♬ eredeti hang - Lakatos Márk

Mesélj egy kicsit a legújabb Szép testben szép lélek című kezdeményezésetekről! Mintha ez is kapcsolódna a fent említett témákhoz...

Igen, Peller Mariann-nal kitaláltunk egy hedonista önismereti klubot isteni, egészséges ételekkel és pezsgővel, csoportos és egyéni tanácsadással. Ide negyvenen érkeztek a hétvégén, nők, férfiak, illetve férjek-feleségek, anyák-lányok, anyák-fiúk együtt. Ezekben a szerepekben rengeteg az elvárás, hogy milyennek kell lennie egy úgymond igazi férfinak, nőnek, anyának, férjnek, stb. Arra helyeztük a hangsúlyt, hogy senki ne legyen frusztrált vagy komplexusos azért, mert úgy érzi, hogy nem tud olyan tökéletesen megfelelni ezeknek a sztereotip társadalmi elvárásoknak, mint Barbie baba és Ken baba. Ezzel a klubbal az a küldetésünk, hogy pozitív energiákat szabadítsunk fel, és ezzel pedig egységet teremtsünk.

(Kiemelt kép: Lakatos Márk Instagramja)