II. Erzsébet koporsójánál olyan családtag tűnt fel, akire senki nem számított

Történelmi eseményként beszélnek a lapok arról, ami II. Erzsébet koporsójánál történt.

2022. szeptember 13., 09:02

Szerző:

Edinburgh-ba érkezett II. Erzsébet koporsója. A múlt héten elhunyt brit uralkodó temetése hétfőn lesz, addig több helyen tartanak megemlékezéseket, jelenleg a skóciai nagyvárosban gyűltek össze a gyászolók és a királynő négy gyermeke, hogy a hagyományok szerint a koporsót őrizzék.

Vagyis éppen ez az, hogy egy fontos dologban eltértek most a hagyományoktól, hívja fel a figyelmet az Independent című lap.

A koporsó őrzői ugyanis a tradíció szerint a királyi íjászok társaságának tagjai, és a történelemben most harmadszor fordul elő, hogy a hercegek csatlakoznak hozzájuk a koporsó őrzésében egy olyan ceremóniát teljesítve ezzel, amelynek a neve értelemszerűen az, hogy a hercegek virrasztása. Az eddigi két alkalom II. Erzsébet nagyapjának és édesanyjának, azaz V. Györgynek és az anyakirálynőnek a temetésekor volt 1936-ban és 2002-ben.

Ami miatt a mostani hercegi virrasztás történelminek számít, az az, hogy II. Erzsébet négy gyermeke mind őrt állt a koporsó előtt, köztük a 72 éves Anna hercegnő is, aki a fent kiemelt képernyőfotón a bal oldalon látható fehér kalapban. Ezzel a történelemben először fordul elő, hogy a koporsó őrzői között egy nő is szolgálatot teljesít.

A brit királyi család hivatalos YouTube-csatornáján ide kattintva érhető a virrasztás élő közvetítését tartalmazó teljes videó, amelyen látható, hogy III. Károly király a hagyományos skót népviseletben teljesítette a szimbolikus szolgálatot édesanyja koporsója mellett. Kamilla királyné nem messze tőle foglalt helyet. Alább a Sky News Australia összefoglalóját lehet megtekinteni.

II. Erzsébet halálával és temetésével kapcsolatos további hírek

Meglepő, ki örökli II. Erzsébet legféltettebb kincseit

II. Erzsébetet Mészáros Lőrinchez hasonlítja Pottyondy Edina a legújabb videójában

Harry hercegnek ezentúl meg kell hajolnia édesanyja egykori riválisa, Kamilla királyné előtt

(Kiemelt kép: a brit királyi család hivatalos Youtube-csatornája)