Elhunyt Kútvölgyi Erzsébet férje, a színésznő megtörten nyilatkozott: Nem vagyok jó állapotban

Kútvölgyi Erzsébet 41 évig élt boldogságban a férjével, most talpig feketében gyászol.

2024. május 30., 10:51

Szerző:

Kúvölgyi Erzsébet színésznővel közöl interjút a Tudás.hu című honlap. A Vígszínház Kossuth- és Jászai Mari-díjas, de nem aranydiplomás művésze egy fájdalmas hírrel kezdi a beszélgetést: elvesztette a férjét.

Kútvölgyi Erzsébet gyászol

Kútvölgyi Erzsébet első férje Örkény István író fia, Örkény Antal szociológus volt. A népszerű színésznő másodszor ifj. Zákányi Zsolthoz ment feleségül 1983-ban, fiuk, Zákányi Gáspár 1986-ban született meg. Vele élt házasságban egészen férje elhunytáig. Arra kérdésre, hogy hogyan van most, Kútvölgyi Erzsébet így válaszol:

„Talpig feketében, ahogy látja. Nem jó lelkiállapotban, mert 41 évnyi töretlen boldogság és szerelem után elvesztettem a férjemet.”

Az interjúban rengeteg élményt és tapasztalat kerül szóba a Vígszínházban töltött évtizedekkel kapcsolatban, hiszen Kútvölgyi Erzsébet már a főiskola alatt ehhez a társulathoz került, amelynek 1973-tól a mai napig hivatalos tagja. Az azóta eltelt immár több, mint ötven év legnagyobb részében Marton László volt az igazgató. Ő 1985-től 2009-ig állt az intézmény élén, 2017-ben azonban egy súlyos botrány tört ki.

Marton László haláláról

Sárosdi Lilla színésznő azzal vádolta meg Marton Lászlót, hogy az igazgató-rendező 20 évvel azelőtt szexuális együttlétre akarta kényszeríteni őt. Marton László tagadta ennek valóságtartalmát, és az ügy kivizsgálásáig felfüggesztette oktatói tevékenységét,főrendezői állásáról is lemondott. Sárosdi Lilla után azonban többen mások szintén szexuális zaklatással vádolták meg. Marton László ezek nyomán bocsánatot kért, ha olyat tett vagy úgy viselkedett, amivel megsértette, nehéz helyzetbe hozta az érintetteket, és vállalta, hogy rendelkezésre áll az ügyben lefolytatandó meghallgatásokon. A Vígszínház másnap kezdeményezte az egykori igazgató munkaviszonyának megszüntetését, aki azonban súlyosan megbetegedett és kevesebb, mint két éven belül meghalt. Kútvölgyi Erzsébet így emlékszik vissza az ekkor történtekre:

„Az egyik legigazságtalanabb történet Marton Lászlóé. Laci közel állt a férjemhez és hozzám is. Egy egészséges ember egyszer csak összesoványodott, és előjött minden baj, ami egy testben előjöhet, és rövid időn belül meghalt. Mint a farkas falka rontottak rá olyanok is, akik sokat köszönhettek nekik. Csak úgy tudott rosszul bánni valakivel, ha azt mondta, jövőre nem fogom megújítani a szerződésedet, mert nem dolgoznak veled a rendezők, ne haragudj. Ilyen megtörténhet és előfordulhat ma is. Ennyire otrombán megtámadni valakit, ahogy megesett, övön aluli, lélektelen és végső soron gyilkos volt.”

(Kiemelt kép: Vígszínház.hu)