Nem veszik át aranydiplomájukat a volt SZFE-s művészek

Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai sem.

2023. szeptember 5., 12:15

Szerző:

Nem veszi át az aranydiplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől Vámos László rendező ötven évvel ezelőtt végzett osztálya, köztük több Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas művész sem. A 444-hez eljutott levél szerint – amit a színművészek eredetileg az egyetemnek címeztek –, nem kérnek a Vidnyánszky Attila gyámsága alatt álló, modellváltó SZFE-ből.

Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, akik a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai is,

és azok, akik az akkor még Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Vámos László osztályában végeztek 1973-ban:

  • Egri Márta Jászai Mari-díjas színésznő,
  • Miklósy Judit színésznő,
  • Varsa Mátyás színész, rendező, író,
  • Vas-Zoltán Iván színész, rendező, dokumentumfilmes.
„Az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola), amelynek mi egykor növendékei voltunk, a döntés-előkészítés demokratikus szabályainak megkerülésével, a szakma, a hazai és nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére 2020. szeptember 1-én magánegyetemmé alakult. Az újjáalakult intézmény vezetői több alkalommal is határozottan elhatárolódtak az addig működő egyetem működési elveitől, szellemiségétől, és ezzel olyan értékeket tagadtak meg és romboltak le, amelyeknek a szellemében mi annak idején nevelkedtünk.
Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb”, 

– ídézi a levél tartalmát a 444.

(Kiemelt képünk: Merész Márton / 168.hu)

 

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.