Elhunyt Gena Rowlands, a Szerelmünk lapjai sztárja – súlyos beteg volt, de nem tudni, mi okozta halálát

Gena Rowlands 94 évet élt, családtagjai körében hunyt el.

2024. augusztus 15., 07:25

Szerző:

Nemrég derült ki, hogy Gena Rowlands Oscar-jelölt színésznő Alzheimer-kórral küzd. Most bejelentették, hogy az Egy hatás alatt álló nő és a Szerelmünk lapjai című filmekből is ismert sztár meghalt.

Elhunyt Gena Rowlands

Gena Rowlands halálhírét a TMZ nevű honlap írta meg először. A jó ideje visszavonultan élő színésznő szerda délután halt meg otthonában, a kaliforniai Indian Wellsben. Családtagjai mellette voltak: köztük férje, Robert Rowlands és lánya, Alexandra Cassavetes. Úgy tudni, hogy a fia, Nick Cassavetes, a Szerelmünk lapjai rendezője szintén gyakran járt otthon a héten.

A halál okát egyelőre nem jelölték meg, de emlékezetes, hogy mindössze két hónappal ezelőtt, júliusban a család közzétette, hogy Gena Rowlands Alzheimer-kórral él, csakúgy, mint a Szerelmünk lapjaiban általa megformált karakter, Allie. Nem lehet tudni, hogy a halálának köze van-e ehhez a betegséghez, a halál okát egyelőre nem publikálták.

Gena Rowlands súlyos betegséggel küzdött

Gena Rowlands a Szerelmünk lapjain kívül olyan filmekből ismert még, mint az Egy másik asszony, az Éjszaka a földön, a Majd elválik, valamint az Egy hatás alatt álló nő és a Gloria, amiket nem a fia, hanem a férje, John Cassavetes írt-rendezett. A színésznő pont ebben a két utóbbi filmben nyújtott alakításáért kapta két Oscar-jelölését. Íme az egyik legemlékezetesebb jelenete a Szerelmünk lapjaiból, aminek két főszereplője egyébként Ryan Gosling és Rachel McAdams.

Gena Rowlands édesanyját Lady Rowlandsnek hívták, és ő szintén színésznő volt, és szintén demenciával élte le élete utolsó éveit. Az Entertainment Weeklynek nyilatkozva Nick Cassavetes a következőket mondta a Szerelmünk lapjai készítéséről és a demenciáról:

„Az idősebb Allie szerepét anyukámnak adtam, és sokat beszéltünk az Alzheimer-kórról, hogy mennyire szeretnénk hitelesek lenni ezzel kapcsolatban, és édesanyám már öt éve tényleg alzheimeres. Teljes demenciától szenved. Észbontó ez az egész – átéltük, ő el is játszotta, és most utolért minket.”

Még a film elkészültekor, 2004-ben maga Gena Rowlands is beszélt arról, mennyire nehéz volt a számára egy alzheimeres beteget játszani azok után, hogy egyszer végigélte a betegséget az édesanyja révén. Akkor így fogalmazott a Szerelmünk lapjaiban alakított szerepéről:

„Különösen nehéz volt, mert egy alzheimeres karaktert alakítok. Édesanyámmal már végigcsináltam ezt, és ha nem Nick rendezte volna a filmet, nem hiszem, hogy elvállaltam volna – túl nehéz. Nagyon kemény, de csodálatos filmforgatás volt ez.”

(A fent kiemelt kép 2006-ban készült Gena Rowlandsről. Fotó: Shutterstock/s_buckley)