Cseh László elmondta véleményét a Szilágyi Liliánát becsmérlő Czene Attiláról

Szilágyi Liliána győzelme Cseh László szerint nem a műkörmein múlt. 

2022. január 18., 13:43

Szerző:

Cseh László a Palikék Világa by Manna Három igazság című játékban fejtette ki a véleményét Czene Attila egykori úszó Szilágyi Liliánára tett megjegyzéséről, miszerint az úszónő a műkörme miatt maradt le két századdal az Európa-bajnokságon kétszáz méter pillangón. 

A 47 éves Czene Attila szintén Palik László Youtube-os műsorában beszélt a magyar úszósportról, és az utóbbi időben akörül beindult botránysorozatról is, amelynek kicsúcsosodásaként Szilágyi Liliána fizikai, lelki és szexuális bántalmazással vádolta meg édesapját. Czene Attila akkor az alábbi nyilatkozatot tette az ügyben:

„Szilágyi Liliánára én úgy gondolok, hogy én azért haragszom rá, mert az Európa-bajnokságon a műkörmével két századdal kikapott kétszáz pillangón. Én nem tudok másra gondolni vele kapcsolatban. Ennyi. Neki az volt a dolga, hogy megnyerje a versenyt. Nem azért volt a dolga, mert én azt mondom, hanem mert azt látom, hogy ő van annyira tehetséges, hogy megnyerhette volna. És nem oda figyelés, nem elég alázat, és akkor sorolhatnám, ami miatt ő elveszítette – és nem második lett. És utána nyilatkozott valahogy. Engem az érdekel. Az összes többi nem érdekel, mert nem az én dolgom. Lehet róla véleményem, de nem úszóként, vagy nem sportemberként.”

– mondta a videóban Attila, amit Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó nem tudott szó nélkül hagyni, és elmondta a véleményét az egykori sportoló Palik László műsorában tett nyilatkozatáról. 

„Szóba került Liliána és a műkörme. Erről annyit, hogy soha nem ujjal érintjük meg a falat, hanem tenyérrel. Egyszer volt egy rövidpályás versenyem, az 25-ös medencében van, de valahogy elnéztem a falat, és úgy jött ki a fordulónál, hogy ujjal érintettem meg. A középső ujjcsontom megrepedt és bedagadt. Szóval a műkörömnek nincs szerepe abban, hogy ki hány századdal marad el esetleg az aranyéremről. A többi az ő véleménye, nem kéne vele vitába szállni. Azt gondolom, mindenkinek nagyon fontos lenne, hogy szembenézzen azzal, mi történt vele, hogy élte meg. Nagyon sok olyan nyilatkozatot hallottam, akik azt mondták, hogy milyen jó, hogy vert az edzőm, mert így tudtam az eredményeket elérni, meg kihozni magamból az eredményeket. Szerintem ez nem feltétlenül igaz, egyszerűen csak nem ismert mást, nem tudta, milyen lehet az alternatíva, ez volt a megszokott, hogy az edző keményebben bánik a versenyzővel”

– vette védelmébe Szilágyi Liliánát Cseh László, aki az úszósportban megjelenő fizikai és lelki bántalmazásról is mesélt. 

„A mi időnkben a verés nem volt mindennapos jelenség, néha-néha előfordult egy-egy versenyzőnél. Inkább a lelki terror volt jelen... Amíg abban vagyok, azt hiszem, hogy ez a normális, ez kell a sikerért, hogy ezzel leszel te jobb, hogy ordibálnak veled. Az edző próbál valahogy az ordibálással egy olyan mentális állapotot elérni, amiben ő azt gondolja, hogy én megadom magam, és átadok mindenféle irányítást. Ami számomra mindig fájó pont volt, hogy azt mondta: »nem csinálom, direkt lógok, nem igaz, hogy nem tudom megcsinálni, miért nem csinálom meg, pedig tegnap még meg tudtam csinálni, nem lesz belőlem semmi«. A legfájóbb szerintem az az volt, hogy »rohadt gyümölcs a tálban-nak« nevezett engem olyan általános iskola nyolcadikos koromban. Ez megmaradt, nem volt túl pozitív a személyiségfejlődésemre nézve”

– emlékezett vissza Cseh László. 

(Kiemelt kép: Cseh László Instagram-oldala)

Tudjon meg többet a Szilágyi Liliána ügyről:

Szilágyi Liliána úszó fizikai és szexuális bántalmazással vádolja saját apját

Megdöbbentő részletek derültek ki Szilágyi Liliána szüleinek válásáról

Szilágyi Liliána válaszolt testvére nyílt levelére