Babicsek Bernát édesanyja megrázó nyilatkozatot adott: a fia még életben volt, segítséget kért, amikor a járőr kiérkezett

Immár több, mint egy éve, hogy Babicsek Bernát füstmérgezésben elhunyt saját otthonában.

2024. március 7., 08:59

Szerző:

Babicsek Bernát édesanyja 2022. május 13-án nézhette meg, hogy a fiához kiérkező biztonságtechnikai szakember testkamerája milyen felvételt rögzített a baleset helyszínén. A színész 2021 szilveszterén éppen a földszinten lévő elektromos tűzhelyen hagymakarikákat sütött olajban, de közben elaludt, mert előtte fellépése volt. Az olaj kifröcsögött, ami füstöt és áramkimaradást okozott. A riasztó megszólalt, és a helyszínre ki is ment az egyik járőr, de hamarosan távozott, miután horkolást hallott bentről és betörés nyomait nem észlelte.

Babicsek Bernát édesanyja most az RTL Fókusz című műsorának nyilatkozva azt mondja, meg van róla győződve, hogy a fia nem horkolt, amikor a járőr kiérkezett, hanem még tudatánál volt, csak már le volt bénulva a füstmérgezéstől. Amit az őr horkolásnak vélt, az igazából a színész segítségkérése lehetett.

„Meg vagyok róla győződve, hogy a Bernátom ott feküdt, látta a villanyfényt, még tudatánál volt, mert 10 perc után még az lehetett, és minden erejét összeszedve jelezni akart, hogy még itt vagyok, de az már hörgés volt. [...] Segítséget kért, én biztos vagyok benne, mert [az őr] háromszor mondja [a videófelvételen], hogy »ujujujj annyira horkol!«”

– mondja zokogva Babicsek Bernát édesanyja az alább megtekinthető videóban. A haláleset vizsgálata úgy zárult le, hogy nem találtak felelőst a baleset miatt, de a szülők azonnal fellebbeztek tekintettel arra, hogy a járőr szerintük nem a rá vonatkozó szabályok szerint járt el. Sőt, úgy gondolják, hogy ha szabályszerűen jár el a kiérkező őr, akkor Babicsek Bernát életét meg lehetett volna menteni.

„Addig ő el nem mehetett volna a helyszínről, amíg az ott tartózkodó személyt nem igazolja”

– figyelmeztet Babicsek Bernát édesanyja. Az édesanya hozzáteszi, hogy nem bosszút állni szeretnének ezen a bizonyos őrön azzal, hogy folytatni akarják a procedúrát több, mint két év után is:

„tisztában vagyunk vele, hogy a Bernátot nem kapjuk vissza. Azzal is tisztában vagyok, hogy ha bármi történik, nem fogok jobban megnyugodni, nem fog kevésbé hiányozni a fiam, semmi nem történik. De ha ezentúl körültekintőbben járnak el a járőrök, ha csak egy ember életét mentik meg, akkor már megérte. Semmi mást nem szeretnénk, csak azt az egyetlen egy mondatot, hogy elhangozzék, hogy »igen, felelőtlen volt«. Ha körültekintőbben jár el, Bernátunk még élhetne. Ennyi. Felőlem kaphat egy figyelmeztetést vagy egy felfüggesztettet. Nem akarunk bosszút állni. Talán akkor a Bernát is békében tud nyugodni. Úgy érezzük, hogy nekünk ezt meg kell tenni.”

Alább lehet megtekinteni a videót.

(Kiemelt kép: RTL/Fókusz)