5 dolog a '70-es évek Magyarországáról, amire sokan már nem emlékeznek

Elevenítsünk fel öt, lassan feledésbe merülő dolgot ötven évvel ezelőttről, azaz a '70-es évek időszakából!

2024. október 13., 06:43

Szerző:

Hála a Fortepan archívumának köszönhetően egyre több régi fotó között lehet böngészni, mi is ezt tettük, méghozzá a '70-es évek terméséből válogatva. Öt olyan dologról találtunk egy-egy nagyon jellemző fotót, amire az ötven alattiak közül sokan talán már nem emlékeznek, vagy legalábbis nem gondolnak, pedig akkoriban még a hétköznapok részét képezték.

1. Tetőcsomagtartó

 Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

A fenti kép a Debreceni Nagyerdőnél készült arról, ahogy éppen pakolnak a kocsiba az 1973-as, III. Ifjúsági Kempingtalálkozó résztvevői. Vagyis éppen ez az: nem a kocsiba pakolnak, hanem a kocsira! A tetőcsomagtartó a hetvenes években még népszerűsége csúcsán járt, a nyolcvanas évekből már kevesebb tetőcsomagtartós fotót mutat a Fortepan. Mostanára az ilyen nyitott tetőcsomagtartók nálunk teljesen kimentek a divatból.

2. Automata büfé

 Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Hát azt túlzás lenne állítani, hogy az automata büfék a hétköznapok szerves részét képezték volna Magyarországon a hetvenes években, mint a tetőcsomagtartó, de például a Marx téren volt egy. Ez ugye a mostani Nyugati tér, balra a Jókai utca látható. Az automata büfét a VI. Kerületi Vendéglátóipari Vállalat működtette, és lehetett belőle venni fagyit, hűtés nélküli ételeket, kávét, kakaót, valamint hűtött szörpöt. A fotó 1970-ben készült.

3. Gömbtelefonfülke

 Fotó: Fortepan/Album057

Ez a budapesti Batthyány téri aluljáró és a HÉV végállomása 1973-ban. Modern, gömb alakú telefonfülkékkel felszerelve.

4. Vörösmarty Cukrászda

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Budapesten a Vörösmarty téren 1870-től volt cukrászda, igaz, ekkor a teret Gizella térnek hívták. A tér 1926-tól lett Vörösmarty, aztán 1948-ban államosították a cukrászdát és átkeresztelték Vörösmarty Cukrászdára. A hetvenes évek volt azonban az utolsó évtized, amikor végig ezt a nevet viselte a világhírű cuki: 1984-ben kapta vissza a Gerbeaud nevet. Ez a fotó 1978-ban készült.

5. Letakart autók

  Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/BRFK helyszínelési fényképei

Szintén nem csak a '70-es években dívott, hanem talán egészen a rendszerváltásig, vagy esetleg még tovább, hogy aki sokági nem használta az autóját és/vagy nagyon óvni akarta, az ponyvával letakarta a járművét. Ma már az utcán járkálva sosem látunk ponyvahuzattal ellátott parkoló kocsit a járda mentén, de akkoriban ez mindennapos volt. A kép egyébkén 1971-ben készült, a helyszín a budapesti Bakáts tér. Ezek az autók az Assisi Szent Ferenc-templom előtt parkolnak, szemben a Bakáts utca látható. És igen, ekkor még két betűből és kétszer két számból álltak a rendszámok.

(A kiemelt kép 1973-ban készült a mai Margit körút 55. szám előtt. Akkor az utat Mártírok útjának hívták, a kép a Május 1. mozi előtt készült, amit később Átrium Film-Színháznak neveztek át. A képen Szilágyi Mari manöken látható, mert azért nem Pataki Ági volt a korszak egyetlen modellje. Fortepan/Urbán Tamás)