Paralimpia: hatodik és kilencedik hely az eddigi vasárnapi mérleg

Triatlonistánkra és erőemelőnkre is büszkék lehetünk.

2021. augusztus 29., 06:43

Szerző:

Az erőemelő Sedric Roussel Watchou a hatodik, a triatlonisa Lévay Petra pedig a kilencedik helyen végzett vasárnap a tokiói paralimpián. Az erőemelők 88 kilogrammos súlycsoportjának magyar indulója – aki alsó végtagi rövidüléssel született – három jó gyakorlatot mutatott be a kilencfős mezőnyben: a 170, a 177 és a 181 kilót is kinyomta. Kubai ellenfele ugyanilyen sorozatot produkált, de Watchou pár dekával könnyebb volt nála, ezért megelőzte őt – írja az MTI.

„Még mindig nem hiszem el, hogy megvan. Első paralimpiámon hatodik hely úgy, hogy két hónappal ezelőtt még azt sem tudtam, indulhatok-e Tokióban..” – nyilatkozott a kameruni származású sportoló. Elmondása szerint volt már világbajnokságon, Európa-bajnokságon és világkupán is, de a paralimpia teljesen más. „Mikor a faluban sétálok, folyamatosan híres parasportolókkal találkozom, ami rengeteg számít nekem. Boldog vagyok, hogy most már én is közéjük tartozom, én is benne vagyok ebben a körben” – mondta, hozzátéve: keményen fog dolgozni azért, hogy a párizsi paralimpiára is kijusson. A győzelmet 231 kilogrammos paralimpia rekorddal a jordániai Abdelkarim Mohammad Ahmad Hattab harcolta ki.

A triatlon S5-ös kategóriájának magyar indulója – aki alkar végtaghiánnyal született – már reggel fél kilenckor elkezdte a versenyét az Odaiba Kikötőparkban. A tízfős mezőnynek 750 métert kellett úsznia, 20 kilométert kerékpároznia és 5 kilométert futnia. A magyar versenyző az úszás után tizedik volt, majd az 5 kilométeres kerékpáros pályán a harmadik körben egy pozíciót javított, később pedig még előrébb is került, az 1,25 kilométeres futópályán a második kört követően nyolcadik volt, a végére azonban egy pozíciót visszacsúszott. A versenyt 1:20:43 órás eredménnyel fejezte be.

„Az edzőmmel átbeszéltük, hogy az adott időjárási viszonyoknak megfelelően hogyan versenyezzek. Ezt sikerült is megvalósítani, hiszen a futásra még maradt erőm és sikerült is előznöm. Irtó büszke vagyok és boldog, hiszen a magas páratartalom, a hőség miatt be kellett osztanom az erőm” –összegzett Lévay Petra, hozzátéve, hogy mindenki nagyon érezte a nehézségeket, ami az időeredményekből is látszik, de neki már önmagában az hatalmas öröm, hogy indulhatott a tokiói paralimpián. A versenyt a brit Lauren Steadman nyerte 1:04:46 órás eredménnyel.

(Kiemelt kép: A tokiói paralimpiára készülő Lévay Petra triatlonista úszóedzés közben az FTC népligeti sportközpontjában 2021. július 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)