Kiderült a titok, ezért harapnak az olimpiai sportolók az aranyéremre

Az aranyérem harapásának gyökerei egészen régre nyúlnak vissza. 

2024. augusztus 13., 08:35

Szerző:

 
 

A sport világában annyira elterjedt az aranyérem harapása, hogy mostanra már nehéz elképzelni olyan győzteseket, akik a diadaluk után ne mosolygnának az éremmel a fogaik között. Na, de elgondolkodott már azon, hogy vajon miért csinálják ezt a sportolók? A szokatlan gyakorlat mögött érdekes történelem áll, ennek jártunk most utána.  

Hagyományok 

Az aranyárem harapásának gyökerei egészen régre nyúlnak vissza, arra az időszakra, amikor az emberek ellenőrizni akarták az arany valódiságát. Abban az időszakban az aranyhamisítás igencsak gyakori volt, az emberek pedig beleharaptak az érmekbe, hogy megbizonyosodjanak róla, igazi. A valódi arany tárgyak ugyanis puhák és a fogak nyomása alatt enyhén meghajolhatnak. Bár a mai érmek valójában tényleg csak aranyozottak, a hagyomány valahogy mégis fennmaradt. 

Médiaörökség 

A sportolók persze nem az arany valódiságának ellenőrzése miatt harapdálják az érmüket, hanem mert nemes egyszerűséggel ezt kérik tőlük a fotósok. A sporteseményekről széles körben tudósít a média, a diadal minden pillanatát fontos dokumentálni. A fotósok pedig odáig vannak azokért a felvételekért, melyeken a győztesek az érmükbe harapnak, hiszen egy ilyen kép örömöt és büszkeséget sugároz. Szóval az aranyérembe harapás minden nagyobb verseny – különösen az olimpia – után a fotózás rendszeres része lett. 

Kapcsolat az arannyal 

Az arany, mint a gazdagság, a hatalom és a siker szimbóluma különleges helyet foglal el az emberiség történetében. Az érem harapása egyértelműen az elért eredményekre, asszociál, annak a kinyilatkoztatása, hogy az erőfeszítésekért a sportoló megkapta méltó jutalmát. Az aranyba harapás hagyományához egyébként érdekes történetek is kapcsolódnak: az egyik anekdota szerint egy sportolónak még a foga is kitört az érmét harapva, ami arra utal, hogy az érmek már nem olyan puhák, mint régen. Mindeneestre valahányszor látunk egy sportolót éremmel a fogai között, mosolyogva emlékezzünk arra, hogy ez nem más, mint az öröm, a teljesítmény, az erőfeszítés, a kitartás és a siker szimbolikája – írja a CityMagazine

Magyar aranyak 

A történelem során számos magyar aranynak örülhettünk az ötkarikás játékokon, ez pedig a párizsi olimpia után sincs másként. Hazánk sportolói összesen 19 érmet hozhattak haza, ebből 6 arany, 7 ezütst, 6 pedig bronz. 

(Kiemelt képünkön az aranyérmes Márton Viviana a női tekvondósok 67 kilogrammos versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 9-én, Fotó: MTI/Illyés Tibor) 

A győzelem és a riválisok eredményei miatt is nagyszerű estének nevezte Pascal Jansen, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője a Nice felett aratott csütörtöki 1-0-s sikert az Európa-liga alapszakaszának harmadik fordulójában.

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.