Aranyérmet nyert Gulyás Michelle a női öttusázók versenyében

A magyar olimpiai csapat  hatodik aranyérme.

2024. augusztus 11., 13:01

Szerző:

Gulyás Michelle nyerte a női öttusázók vasárnapi döntőjét a párizsi olimpián, a másik magyar, Guzi Blanka a negyedik helyen végzett. Ez a magyar csapat 19. érme, 6 arany, 7 ezüst, 6 bronz a mérleg.

A csütörtöki körvívásban Gulyás a második legjobb volt, Guzi a 31., de az elődöntőből mindketten simán továbbjutottak. Gulyás a vasárnapi döntőt a Nemzeti Sport összesítése szerint 245 ponttal kezdte, Guzi 200 pontról indult. A délelőtti lovaglásban mindkét magyar a maximális 300 pontot szerzett, miközben több rivális is rontott, a versenyben vezető francia Elodiel Clouvel egy akadályt vert. Összetettben Gulyás 7 pontot hozott a francián és már csak 8 pont a hátránya a második helyen, míg Guzi szépen lépkedett előre a 17. helyről és már a 12. helyen állt a bónusz vívás előtt.

A bónusz vívásban a magyar versenyzők nem szereztek pontot, míg az úszásban Gulyás a 4., Guzi a 7. lett, összesítésben Gulyás a második helyen állt a lézerfutás - 3 kilométer futás és 5 lövészet - előtt, 13 másodperccel később indulhatott, mint Clouvel. Guzi a 13. helyről 1:06 perces hátrányból indult – írta a 444.hu.

A csütörtöki körvívásban Gulyás 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett. Szombaton az elődöntőből kiharcolta a 18-as fináléba jutást. A Versailles-i kastély parkjában vasárnap hibátlanul lovagolt, bónuszvívásban nem szerzett pontot, a mobilmedencében rendezett 200 méteres úszásban 2:12.44 perccel a negyedik időt érte el. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak másodikként vágott neki, de gyorsan az élre állt, és végéig kontrollálva a kombinált számban fölényesen győzött.

A döntő másik magyar résztvevője, Guzi Blanka a 13. helyről felzárkózva lett negyedik. Gulyás Michelle, aki a tokiói játékokon 12. volt, a magyar küldöttség 19. érmét szerezte Párizsban, egyben a magyar öttusasport tizedik olimpiai diadalát aratta.

(Fotó: Párizs, 2024. augusztus 8. Gulyás Michelle a női öttusázók döntőjében, a lövészetes futás versenyszámban a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt)