Rasovszky Kristóf aranyat, Betlehem Dávid bronzérmet nyert

Szép siker a nyíltvízi úszók versenyében.

2024. augusztus 9., 10:00

Szerző:

Rasovszky Kristóf aranyat, Betlehem Dávid bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók versenyében a párizsi olimpián. A veszprémiek 27 éves kiválósága - aki három éve Tokióban második volt - szinte végig vezetett a 10 kilométeres pénteki viadalon. A szám másik magyarja, Betlehem Dávid ugyancsak kiváló versenyzéssel harmadikként csapott a célba - írja az MTI.

Rasovszky napra pontosan 12 évvel Risztov Éva londoni győzelmét követően a nyíltvízi szakág második aranyát nyerte, s ez a magyar úszósport 32. olimpiai elsősége.

Pénteken sok helyen számíthatunk sikerekre

A magyaroknak több helyszínen is esélyük lesz pénteken arra, hogy gyarapítsák érmeik számát a párizsi olimpián. A legnagyobb várakozás a nyíltvízi úszók férfi versenyét és a kajak-kenu versenyek második döntős napját előzi meg.

A nyíltvízi úszók a tervek szerint a Szajnában versenyeznek majd, a férfiak pénteki, 7.30-kor kezdődő viadalán Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid is esélyes a dobogóra. A veszprémiek két kiváló úszója közül előbbi a 10 kilométeres táv aktuális világbajnoka, Tokió ezüstérmese, utóbbi pedig már bizonyította, hogy parádés formában érkezett Párizsba, ugyanis a medencés versenyek vasárnapi zárónapján 1500 méter gyorson hatalmas országos csúccsal a negyedik helyen végzett.

A kenusok is vízre szállnak pénteken

A vaires-sur-marne-i pályán a férfi kenu egyesek 1000 méteres és a kenusok, illetve kajakosok 500 méteres páros számainak döntőire kerül sor. Az ötkarikás lebonyolítás sajátossága miatt egyelőre nem lehet tudni, hogy a finálékban hány magyar hajónak lehet majd szorítani, a középfutamokat ugyanis csak a versenynap délelőttjén rendezik. Az ugyanakkor kijelenthető, hogy a magyar egységek - különösen a friss Európa-bajnok Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos és a Kiss Ágnes, Nagy Bianka kenus duó - dobogós reményekkel utaztak a francia fővárosba. Rajtuk kívül a kajak ketteseknél a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra, a Pupp Noémi, Fojt Sára és a Kopasz Bálint, Varga Ádám páros, kenu egyesben pedig Adolf Balázs és Fejes Dániel próbál előbb bejutni a nyolcas fináléba, majd ott a lehető legelőrébb végezni.

A Grand Palais-ban a tekvondósoknál az utolsó magyar, egyben a sportág első magyar női olimpiai kvótása, a 18 éves, madridi klubjából februárban az UTE-be hazaigazolt Márton Viviana lép a küzdőtérre. A korábbi korosztályos Európa-bajnok a 67 kilogrammos súlycsoportban lesz érdekelt és a negyeddöntőbe jutásért az elefántcsontparti Ruth Gbagbival csap össze.

A vízilabdázóknak péntek este szurkolhatunk

A férfi vízilabdázók az olaszok elleni, szerdai, drámai győzelem után péntek este már az elődöntőben ugranak vízbe, a Paris La Défense Arénában a világbajnoki címvédő horvát csapat lesz az ellenfél, a tét közvetve az éremszerzés is.

A Mars-mező Arénában megkezdi remélhetőleg kétnapos szereplését a szabadfogású birkózó, Ligeti Dániel. A szombathelyi nehézsúlyú (125 kg) Londonban és Rióban is ott volt a mezőnyben, 2016-ban a hetedik helyen zárt, aminél most szeretne előrébb végezni.

(Fotó: Párizs, 2024. augusztus 9. Az aranyérmes Rasovszky Kristóf (k), a bronzérmes Betlehem Dávid (b) és az ezüstérmes német Oliver Klemet (j) a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenye után a célban a 2024-es párizsi nyári olimpián a Szajna III. Sándor hídjánál 2024. augusztus 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt)