Nem mutathatnak térdelő sportolókat az Olimpián

A rasszizmus ellen tiltakozó gesztust cenzúrázzák az olimpia hivatalos közösségi média oldalain.

2021. július 23., 15:36

Szerző:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a tokiói olimpia szervezői megtiltották, hogy a közösségi média oldalaikra olyan kép kerüljön fel, amin a sportolók letérdelnek a rasszizmus elleni kiállás jeleként, írja a Guardian. Egy bennfentes azt mondta a lapnak, hogy kedden jött az utasítás, amiben az Egyesült Királyság női focicsapatának Chile elleni meccséről készült képeket konkrétan említették.

A képeken minkét csapat focistái letérdeltek a meccs előtt, így tiltakozva a rasszizmus ellek. A gesztust az amerikai, a svéd és az új-zélandi játékosok megtették, és a tévé képernyőkön élőben is lehetett látni. Ugyanakkor ezen erős képek közül egyet sem posztoltak a tokiói olimpia hivatalos közösségi média oldalaira, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oldalain sem lehetett látni őket.

A döntést annak ellenére hozta meg a bizottság, hogy korábban enyhítettek azon a szabályon, ami megtiltotta a versenyzőknek, hogy „bármiféle politikai, vallási vagy faji propagandát” hirdessenek az olimpia eseményein. A békés kiállás és állásfoglalás az enyhítés értelmében már megengedett a pályákon. 

(Kiemelt kép: a brit női foci válogatott játékosai térdelnek a Chile elleni meccs előtt a rasszizmus ellen tiltakozva Japánban, a Sapporo Dome stadionban 2021 július 21-én. Fotó: Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)