Negyedik lett a férfi párbajtőrcsapat

A negyedik helyen végzett a magyar férfi párbajtőrcsapat pénteken a kairói vívó-világbajnokságon.

2022. július 22., 18:59

Szerző:

Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor összeállítású együttes csütörtökön legyőzte az észteket és a portugálokat, ezzel a legjobb nyolc közé került. A verseny pénteki folytatásakor a negyeddöntőben túljutott a dél-koreaiakon, az elődöntőben viszont kikapott a címvédő franciáktól. 

A harmadik helyért a tavaly olimpiai bajnok japánokkal vívott, akiktől 45-30-as vereséget szenvedett. 

A Tokióban ezüstérmes, 2019-ben világbajnok Siklósi kezdett Minobéval, és - bár az első tus az övé volt - 2-1-re kikapott. Koch 2-2-es döntetlent hozott össze Kanóval szemben, majd az első kör zárásaként Andrásfi ugyanezt tette Jamada ellenében. Mindkét csapat óvatosan vívott, kevés akció volt, az első három asszó után 6-5-re vezettek a japánok. 

Egyik fél sem akarta elengedni a másikat, ezért kevés kockázatot vállaltak a vívók, a negyedik párban passzivitás miatt érkezett is a büntetőtus Kochnak és Minobénak, ráadásul kétszer. A magyar párbajtőröző azonban adott egy rendes találatot is, így 3-2-vel egyenlített. Aztán Siklósi találta el Jamadát az ötödik asszó elején, de nem sokkal később érkezett a válasz, sorozatban háromszor Jamada volt eredményes. A vége 4-4 lett. A hatodik párban Andrásfinak kockázatot kellett vállalnia, miután három tust kapott, és eggyel sikerült csökkentenie hátrányát. A harmadik kör így 15-13-as japán előnyről indult. 

Koch gyors találattal közelebb került, de aztán Jamada szúrt háromszor pontosan, így először nőtt négyre a különbség. Andrásfi helyére Nagy állt be, de nem tudott mit kezdeni Minobéval, 5-1-re kikapott. Siklósi a japánok 23-15-ös vezetésénél ment fel a pástra és zárásként 15-22-t vívott Kanóval. 

Legutóbb a 2013-as budapesti győzelem alkalmával állhattak dobogóra magyar férfi párbajtőrözők világbajnoki csapatversenyben.

Eredmények: 

csütörtökön vívták 

a 32 között: 

Magyarország-Észtország 35-27 

a 16 között: 

Magyarország-Portugália 34-20

pénteken: 

negyeddöntő: 

Japán-Kína 45-41 

Olaszország-Ukrajna 45-39 

Franciaország-Svájc 45-42

Magyarország-Koreai Köztársaság 45-33 

elődöntő: 

Olaszország-Japán 41-31 

Franciaország-Magyarország 45-37 

a 3. helyért: 

Japán-Magyarország 45-30 

Férfi párbajtőrben 44 csapat indult.

(Siklósi Gergely (j) a francia Alex Fava ellen küzd a férfi párbajtőrözők csapatversenyének elődöntőjében a kairói vívó-világbajnokságon 2022. július 22-én. MTI/EPA/Mohamed Hoszam)