Milák Kristóf hatalmas győzelemmel mutatkozott be az olimpián

Milák Kristóf az olimpia második napján ugrott először a medencébe.

2024. július 30., 11:41

Szerző:

Milák Kristóf a korábbi eredményei miatt legendának tartott sportoló hosszabb ideje tartja távol magát a nyilvánosságtól. Voltak, akik leírták, kiégéssel vádolták meg, de nem sokkal a párizsi olimpia előtt bizonyította, még mindig klasszis, hiába a kihagyás.

A 24 éves versenyző, aki 2021-ben Tokióban aranyérmezett szerzett, a férfi 200 méter pillangón lendült akcióba az előfutamon. Világcsúcstartóként rajtolhatott el Milák, ami komoly figyelmeztetés volt a riválisok számára, ennek megfelelően határozottan is kezdett.

Remek idővel végzett az idővel, ami még neki is tetszett, egészen simán hozta a futamot, nem igazán adott esélyt a többieknek. Ráadásul mindezt úgy, hogy messze nem adhatta ki magából a maximumot, illetve délelőtt úszott, amikor nem szokás ilyen erős idővel kezdeni.

Milák a franciák kedvence

Milák a tavalyi ob-n úszott idejével második volt az olimpia nevezési listáján, amelyen a házigazda franciák kedvence, a 400 méter vegyesen már győztes Léon Marchand előzte meg, míg az idei világranglistán a dohai aranyérmes japán Honda Tomoru (1:53.88 perc) mögött állt a második helyen.

Milák a harmadik futamban végig vezetve, magabiztosan diadalmaskodott, ráadásul a világ idei második legjobb idejével, 1:53.92-vel csapott célba. A mezőnyből egyedüliként került 1:54 percen belülre, míg Honda a 16 közé sem jutott.

Márton Richárd középdöntős lett

Márton Richárd az ezt követő futamon úszhatott ebben a számban egy erős és szoros mezőnyben. Végül hatodikként ért célba, és összesítésében 16. legjobb idővel kvalifikálta magát a középdöntőbe.

Márton - aki 1:54.54-es egyéni csúcsával a tizedik az ötkarikás rangsorban - a negyedik futamban a Marchand-nal együtt ugrott medencébe, 1:56.03-as idővel csapott célba, amely még épp továbbjutást ért.

A szám elődöntőjét 20.44 órakor, a finálét szerdán este rendezik.

Hosszú Katinka és Pásztory Dóra az Eurosport elemző műsorában beszélt az esetről, előbbi élesen kritizálta Virth Balázs edzőt. A MIlák-ügyről elsőként a kétszeres paralimpiai úszóbajnok Pásztory Dóra beszélt – írta az Index.

 

„Az ellentmondásos téma Magyarországon is. Az elmúlt egy évben nagyon zárkózott lett, egyáltalán nem adott interjút, nem kommunikált igazából senkivel, még a körülötte állókkal sem. Igazából semmit sem tudunk a felkészüléséről, de beszélnünk kell a tényekről, hiszen nagyon sok összeesküvés-elmélet van vele kapcsolatban. Amiről nincs tudomásunk, arról nem tudunk beszélni. Amit tudunk, hogy ott van Párizsban, a 200 pillangó selejtezőjében elindul, ahogyan az országos bajnokságon is ott volt, és idén a világ második legjobb idejét úszta az Európa-bajnokságon, és minden szabályt betartott, hogy itt legyen az olimpián, de az edzője elmondta a rajt előtt, hogy nincs csúcsformában”

– mondta Pásztory az Eurosporton.

Hozzá csatlakozott a műsor másik magyar szakértője, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka:

Úgy gondolom, hogy Milák Kristóf edzője [Virth Balázs] hatalmas hibát követett el azzal, hogy elmondta a világnak, hogy nincs jó formában. Ez olyan helyzetbe hozta Kristófot, ami nem szerencsés az olimpia előtt, és a riválisaival szemben sem előnyös. Az ő feladata az lenne, hogy védje a tanítványát

– vélekedett Hosszú Katinka.

Ebben a véleményében Pásztory is osztozott, aki hozzátette, hogy Milák 200-as úszása sok kérdésre fog választ adni.

„Egyrészt érthető, hogy miért foglalkoznak ennyit az ügyével, hiszen ő a legjobb, sohasem láttunk ekkora tehetséget a medencében Magyarországon, tehát válaszokat szeretnénk kapni, azt szeretnénk látni, hogy úszik. Az újságírók és a szurkolók is szeretnék őt látni, és megérteni őt és azt, hogy mi zajlik benne. Ez persze frusztráló lehet, de én látom a másik oldalt is” – mondta Pásztory.

(Kiemelt kép: Párizs, 2024. július 30. Milák Kristóf a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi 200 méteres pillangóúszásának előfutamában a Paris La Défense Arénában 2024. július 30-án. A címvédő Milák Kristóf a legjobb idővel bejutott a 200 méter pillangó középdöntőjébe. MTI/Kovács Tamás)