Gergely István: az én feladatom az, hogy benntartsam Milákot a sportágban

Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke úgy véli, Milák Kristófot illetően az a feladata, hogy benntartsa őt az úszósportban.

2023. október 24., 12:12

Szerző:

„Nekem mint olimpiai bajnoknak borzasztó azt végignézni, hogy van egy ilyen kivételes ember ilyen csodálatos tehetséggel megáldva, és nem veszi természetesnek azt, hogy csak a rengeteg vagy az azon túlmutató munka vezethet olyan sikerekhez, amelyekkel a tehetségét kamatoztatni tudja. Az én feladatom az, hogy benntartsam őt a sportágban, motiváljam őt az edzésekre, és segítsek neki megtalálni azt a Milák Kristófot, aki imád úszni, aki szeret versenyezni, és aki csak a győzelemben tud gondolkozni”

– nyilatkozott a klubvezető az M4 Sportnak.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes, 23 éves Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Bő két hete még úgy volt, a Duna Arénában, a múlt hétvégi vk-viadalon tér vissza, de később úgy döntött, hogy mégsem áll rajtkőre. Kiderült, hogy az edzésmunkája korántsem megfelelő, amit edzője, Virth Balázs, a szövetségi kapitány Sós Csaba és a szövetség elnöke, Wladár Sándor is szóvá tett.

Gergely István szerint a világcsúcstartó Miláknak egy baja van, nehezen veszi rá magát, hogy medencébe ugorjon.

„Neki egyetlen banális problémája van, az, hogy be kell menni a vízbe, és edzeni kell. Ezt kell vele megértetni, hogy márpedig az úszás, akármilyen tehetséges is ő, akármilyen adottságai is vannak, csak akkor megy eredményesen, ha beleteszi ezt a munkát”

 – mondta, hozzátéve, hogy Miláknak nincs baja senkivel, nincs baja az úszással magával és a versenyzéssel sem, csak a beugrással.

Gergely István a korábbi, Milák motiváltságával kapcsolatos nyilatkozatára vonatkozó kérdésre úgy reagált, nem gondolja, hogy a motivációja az olimpia tekintetében megváltozott volna.

„Az, hogy ő esetleg mást gondol a felkészüléséről, vagy arról, hogy mennyi munkát kellene elvégeznie ahhoz, hogy eredményes tudjon lenni, vagy a saját elvárásainak meg tudjon felelni a párizsi olimpián vagy az azt megelőző versenyeken, ez már egy kérdés vagy vita témája lehet”

 – ismerte el. A hogyan továbbot illetően úgy fogalmazott, arra igyekszik rávezetni Milákot, hogy lássa azt a jövőképét, amitől eltávolodik jelen pillanatban, vagy azt, ami felé neki inkább mennie kéne.

Úgy vélekedett, „meg kell érteni azt, hogy ha adott esetben abbahagyja a sportot, akkor abbahagyja”, de később úgy fogalmazott, „nem szeretném, hogy abbahagyja, és azt hiszem, hogy nem fogja abbahagyni”.

Egy olimpiai bajnoknak egyrészt van bizonyítási kényszere ennyi idős korában, hogy esetleg még le tudja győzni önmagát, nem csak a világot – mondta az ügyvezető elnök, majd úgy folytatta, fontos, hogy motiváció legyen azoknak a fiataloknak, akik a sportban, az úszásban gondolkodnak, képviselje a Magyar Úszó Szövetséget, a magyar államot és a Budapesti Honvédot is.

„A Budapesti Honvéd nem fog olyan szankciót alkalmazni, amely esetleg hátráltatná az ő munkáját, nem ez a mi feladatunk, hogy szankcionáljuk. Az őt szerető, benne bízó embereknek egyetlen dolguk van, hogy támogassák minden eszközzel, ami ahhoz vezethet, hogy vissza tudjon találni a pályára”

 – szögezte le.

(Fotó: Milák Kristóf. Oli SCARFF / AFP)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.