Giro d'Italia: Matthews a szakaszgyőztes, Fetter a 175.-ik

Michael Matthews tekerte a legjobb időt, Fetter jelentősen rontott helyezésén.

2023. május 8., 19:27

Szerző:

Michael Matthews nyerte hétfőn a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, amelyen Fetter Erik 175. helyen ért célba.

A Vasto és Melfi közötti 216 kilométeres etapon kétfős szökevénycsoport alakult ki. Az útvonal utolsó részében volt egy-egy harmadik és negyedik kategóriás emelkedő, amely alaposan megrostálta az üldöző bolyt. Fetter a lehető legrosszabbkor, az első hegy lábánál kapott hátsó defektet, így félre kellett állnia, és lemaradt a mezőnyről. A kaptatón utolérték a szökevényeket, majd mindkét hegyi részhajrát Thibaut Pinot nyerte, aki így megszerezte a kék trikót.

A szintén kissé emelkedő célegyeneshez nagyjából hatvanfős csoport érkezett, melyből a hosszú hajrát nyitó Michael Matthews bizonyult a leggyorsabbnak a 2019-ben világbajnok dán Mads Pedersent megelőzve. Fetter végül több mint 15 perces hátránnyal a 175. helyen tekert a célba, összetettben pedig a 130. helyre esett vissza.

Az élcsoportban annyi változás történt, hogy a nyitószakaszon időfutamban második Filippo Ganna leszakadt az emelkedőkön, így a mostani szakaszon három másodperc időjóváírást is gyűjtő Remco Evenepoel mögött összetettben már a portugál Joao Almeida a második 32 másodperc hátránnyal, míg a Vueltát háromszor megnyerő szlovén Primoz Roglic a harmadik 44 másodperccel elmaradva a vb-címvédőtől.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):
3. szakasz, Vasto-Melfi, 216 km:
1. Michael Matthews (ausztrál, Jayco AlUla) 5:01:41 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) a. i.
...175. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 15:11

Az összetett élcsoportja:
1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 10:18:07 óra
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 32 mp h.
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 44 másodperc hátrány
...130. Fetter 17:55 perc hátrány

Az olasz körverseny kedden a Venosa és Lago Laceno közötti 175 kilométeres távval és az idei viadalon először hegyi befutóval folytatódik. A 106. Giro d'Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.

(Kiemelt kép: az ausztrál Michael Matthews elsőként halad át a célvonalon a Giro d'Italia 3. szakaszán, az olaszországi Melfiben, 2023. május 8-án. Fotó: Luca Bettini / AFP)