Mészáros Lőrinc elárulta terveit

Mészáros Lőrinc a Puskás Akadémia kapcsán adott interjút a Nemzeti Sportnak. Azt is elárulta, ki lehet a következő válogatott, és melyik játékosról tárgyalnak a Ferencvárossal. 

2024. február 2., 13:02

Szerző:

Exkluzív interjút adott Mészáros Lőrinc Nemzeti Sportnak, mint a Puskás Akadémia elnöke, aki arról is beszélt, ki lehet a klub következő válogatottja.

Arra a kérdésre, valóban úgy látja-e, hogy a Puskás Akadémia a világ egyik legjobb futballakadémiája, azt felelte, fenntartja, aimit mondott. Úgy véli, sokan „nem ismerik sem a nálunk zajló munkát, sem pedig azt az infrastruktúrát, amelyet az elmúlt jó másfél évtizedben szinte a semmiből alakítottunk ki. Pedig mindkettőre nyugodt szívvel mondhatom, hogy világszínvonalú. Amikor elkezdtük az építkezést itt, Felcsúton, a főváros közelében, de mégiscsak egy kis faluban, nagyon kevesen hittek abban, ami azóta megvalósult, hogy feltámad a magyar futball, a Puskás Akadémiáról pedig válogatott játékosok sora kerül ki. Lépésről lépésre építkeztünk, és a fejlesztéseknek még nincs vége” – mondta a klubelnök. 

A Puskás Akadémia jövőbeli terveiről is beszélt Mészáros Lőrinc

„Most a középiskolánkat szeretnénk bővíteni. Százötven-kétszáz diákkal indultunk, nagyrészt futballistákkal, s közben a környék legnépszerűbb iskolája lett a Letenyey, mára hatszáz tanulóval. Lánykollégiumot is építünk, talán csak nálunk van bentlakásos, akadémiai futballképzés a lányoknak, ahol az utánpótlásban és már a felnőtteknél is sikeresek vagyunk, tavaly kupadöntőt játszottunk.

Szerintem az akadémiánk névadója, Öcsi bácsi is nagyon büszke lenne ránk,

remélem, elégedetten látja föntről, hogy a Puskás Akadémián a régió legmodernebb, legjobban felszerelt futballközpontja épült ki, amely az úgynevezett produktivitási rangsorban az első az országban, és sok évtizednyi szünet után sorozatban már harmadszor lesz ott a magyar válogatott az Eb-n. Most ráadásul csoportelsőként jutottunk ki, és Sallai Roland, Nagy Zsolt, valamint Kleinheisler László révén akár három volt növendékünk is ott lehet a keretben” – mondta a klub elnöke.

Kleinheisler László hazacsábításáról is szó esett, Mészáros megerősítette, hogy Hornyák Zsolt szerette volna, ha „Scholes” náluk folytatja a pályafutását Eszék és Athén után, ám ő és az ügynöke Horvátországot és a Hajduk Splitet választotta. „Ennek ellenére azt kívánom Lacinak, hogy harmadszor is képviselhesse Magyarországot az Európa-bajnokságon, ami a Puskás Akadémiának is nagy büszkeség lenne”  – tette hozzá a klub elnöke.

Nagy Zsoltról Mészáros elárulta, hogy nem is akar külföldre szerződni, mivel  tizenhárom éves kora óta az akadémián van, jól érzi magát a klubban, és még a Ferencváros sem tudta elcsábítani. Szerződést hosszabbítottak vele, ahogy nemrégen Szolnoki Roland csapatkapitánnyal is. 

Arra a kérdésre, hogy ki lesz a Puskás következő válogatottja, Mészáros Lőrinc azt mondta, hogy „Első helyen Gruber Zsomborra tippelnék, tizenkilenc éves és minden adottsága megvan ahhoz, hogy az említett elődök nyomába lépjen. Óriási tehetség, magam is nagyon kedvelem a játékát.” Azt is elárulta a klub első embere. hogy a Ferencváros érdeklődik az ifjú játékos iránt.

Arra a megjegyzésre, hogy sokak szerint fontosabb a klub számára az eredmény, mint az utánpótlás nevelé, és túl sok a külföldi játékos, Mészáros azt mondta, hogy meg kell találni az ideális arányt, a megfelelő egyensúlyt. „A saját nevelésű fiatalok fejlődését is szolgálja, ha tapasztalt, náluk magasabban jegyzett futballisták, adott esetben akár külföldiek is vannak a csapatban. Ha csak az eredmény érdekelne bennünket, mondjuk mindenáron bajnokok szeretnénk lenni, lehet, hogy még több külföldi játékost hoznánk. Ha viszont csak saját nevelésű futballistákkal állnánk ki, és esetleg a kiesés ellen kellene küzdenünk, az sem szolgálná a fiataljaink fejlődését. Ez a balanszírozás a vezetőedző és a sportigazgató feladata, és azt hiszem, mindketten jól végzik a munkájukat” – mondta Mészáros. 

Arra a kérdésre, hogy zökkenőmestes-e a vezetőedző és a sportigazgató együttműködése, Mészáros azt felelte, hogy úgy tudja, harmonikusan és hatékonyan dolgoznak együtt.

(Kiemelt képünk:  Mészáros Lőrinc. Fotó: Puskás Akadémia)