Kitalálja, ki a leggazdagabb magyar?

A Forbes magyar kiadása idén is összeállította év végére az ötven leggazdagabb magyar listáját, amelyre először került fel Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje, az első helyet pedig visszavette Mészáros Lőrinc.

2023. december 28., 10:53

Szerző:

Az első helyet egy év kihagyás után szerezte vissza Mészáros Lőrinc, akinek több mint 25 százalékkal nőtt a vagyona 2023-ban - derül ki a Forbes magyar nyelvű kiadásának top ötvenes listájából. Mészáros több mint 591 milliárd forintos vagyonával, megelőzte az OTP-elnök Csányi Sándort és Felcsuti Zsolt ipari befektetőt. A listán szereplő 50 személy összvagyona 6935 milliárd forint, ami több mint ezermilliárddal több, mint 2022-ben – írja az ATV. Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje is szerepel a listán, egyenesen a középmezőnybe lőtte be magát 75,3 milliárd forintos becsült vagyonával. 

„Itt egy 150 milliárd forintos becsült növekedésről beszélünk, és ennek a legfőbb oka az az, hogy az Opus Globál Nyrt. sokkal jobban teljesít, mint egy évvel ezelőtt. 100-110 milliárd forintos többletet jelent, hogy az Opus árfolyama sokkal jobban áll, mint egy évvel ezelőtt” – mondta Bánáti Anna, a Forbes-lista vezető szerkesztője. A listából az is kiderül, hogy míg 2022-ben az 50 leggazdagabb magyar vagyona összesen 5835 milliárd forintot tett ki, addig 2023-ban ez a összeg már 6935 milliárd forintra nőtt, vagyis több mint ezermilliárddal bővült. A listára kerüléshez legkevesebb 43,8 milliárd forint vagyonra volt szükség.

„Körülbelül 80-100 milliárdosnál minden esetben csinálunk egy vagyonbecslést, tehát egyenként felértékeljük az ő cégeiket”– magyarázta az ATV Híradónak Bánáti Anna. A cégek értékéhez még hozzáveszik, hogy az adott milliárdos mennyi osztalékot vett ki az év során, valamint milyen cégeladások és felvásárlások történtek. Az így kapott rangsorban Felcsuti Zsolt ipari befektető, az MPF Holding főrészvényese lett a harmadik közel 443 milliárd forintos vagyonával, a második helyre Csányi Sándor, OTP-elnök ért be 573 milliárd forinttal, akinek vagyona több mint felét teszi ki immár az agrárium.

(Kiemelt képünkön: Mészáros Lőrinc. Fotó: Puskás Akadémia)