Ki az, aki Mészáros Lőrincnél is gyorsabban gazdagodik?

Lee Dongche Dél-Korea tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa lett, miután tavaly áprilisban Szijjártó Péter külügyminiszterrel Debrecenben akkumulátoripari beruházásokat indítottak. 

 

2024. január 9., 09:54

Szerző:

A dél-koreai üzletember, Lee Dongche  aki a magyarországi beruházás alapkőletételén  Szijjártó Péter társaságában részt vett, gyorsabban  gazdagodott, mint Mészáros Lőrinc. Az üzletember azonban nem sokkal később börtönbe került – számolt be a 444.hu a 24.hu alapján. 

A szöuli hatóságok két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték az üzletembert, bennfentes tőzsdei kereskedés miatt. A büntetés azonban láthatóan nem ártott az EcoPro részvényeinek, ugyanis az árfolyam a nyár elején az egekbe szökött. Így a rács mögé került üzletember januárra bekerült az ország tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa közé – írja a lap.

Az EcoPro első Dél-Koreán kívüli üzeme Debrecenben fog létesülni, ahol évi 108 ezer tonna katódanyagot állítanak elő az európai piac számára. Ez az 1,3 millió elektromos autó akkumulátorának gyártásához elegendő mennyiség. Emellett az EcoPro és a Samsung SDI decemberben öt évre szóló, 34 milliárd dolláros beszállítói szerződést írt alá. A gödi Samsung lekötötte a még csak építés alatt álló debreceni üzem jelentős gyártókapacitását.

Lee Dongche az elmúlt egy évben sikerült meghatszoroznia a vagyonát, és 3,22 billió wonnal, vagyis mintegy 847,4 milliárd forinttal leelőzte a jelenleg 660 milliárdos vagyont birtokló Mészáros Lőrincet. 

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a magyar kormány 30 milliárd forinttal támogatja az EcoPro debreceni beruházását, amely összesen 280 milliárd forintba kerül. Az EcoPro Global Hungary Zrt. azt nyilatkozta, hogy az új üzemben 2024 végére meg is kezdődhetnek a próbagyártások.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Nhac NGUYEN / AFP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.