Hiába a hűtött Katar VB stadionok, így is nagyon meleg lesz

2022. november 23., 10:45

Szerző:

A 2022-es katari világbajnokság 2022 legnagyobb sporteseményeinek egyike, ez nem kérdés. Ha megnézzük a világbajnokság előtti rövid időszakot és a világbajnokság alatti időszakot, akkor azt láthatjuk, hogy nagyjából megállt az egész világ labdarúgása. Minden szempár a kis arab országra szegeződött, ahol a világ legjobb csapatai és játékosai találkoztak egymással. A labdarúgás élő fogadás népszerűsége minden eddiginél magasabb szintre nőtt, még az is fogadott egy-két mérkőzésre, aki egyébként nem tartozik a gyakori sportfogadók közé.

A FIFA 2022-es labdarúgó-világbajnokság számos szempont alapján egyedi tornának számít. Az nem témája a cikknek, hogy hogyan, de a lényeg, hogy Katar első arab országként nyerte meg a rendezés jogát még 2010-ben. A 2022-es labdarúgó-világbajnokság emellett utoljára került megrendezésre 32 csapattal, hiszen a 2026-ban Észak-Amerikában megrendezésre kerülő tornán már 48 csapat vesz részt. A tornát 2022. november 20-án kezdték el, amikor Katar Ecuadorral csapott össze. Kifejezetten gyors világbajnokságról van szó, ami azt jelenti, hogy a megszokottal ellentétben jóval rövidebb idő alatt befejeződött a megmérettetés, hiszen december 18-án már a döntőre került sor.

Ennek egyébként jó oka van, hiszen általánosságban a világbajnokságokat nyári időszakban (legalábbis a kontinentális időjárás szerint) rendezik, viszont Katarban olyan meleg van ilyenkor, hogy hiába hűtöttek a Katar VB stadionok, biztosan rányomta volna bélyegét a teljesítményekre az őrületes klíma. Ráadásul nem csak a játékosokat, hanem a szurkolókat is veszélyeztette volna a hőség, ezért a FIFA 2015-ben úgy döntött, hogy áttolják november és december hónapokra a meccseket.

Ez is egy történelmi világbajnokság 2022-ben Katarban

Ez természetesen a szurkolókat nem befolyásolja, hiszen már a katari világbajnokság előtt hatalmas volt az érdeklődés és a labdarúgás élő fogadás minden becslést felülmúlóan sikeres volt. Viszont azzal, hogy a FIFA 2022-es labdarúgó-világbajnokság ilyen fura időpontban került megrendezésre, a világ labdarúgása is komolyan érintetté vált. Leálltak a legnagyobb topligák, még a hihetetlenül jövedelmező Bajnokok Ligáját is félbe kellett szakítani. Sok sportcsatorna számára, amelyek komoly szerződésekkel vásároltak meg közvetítési lehetőségeket, egy hónapra újabb közvetítések után kellett nézniük.

A felkészülés során felmerült az a kérdés is, hogy ha a Katar ennyire pici, képes lesz-e a 2022-es labdarúgó-világbajnokság lebonyolítására. A valaha volt legkisebb ország egyébként az arab állam, amely világbajnokságot rendezhet, ez meglátszik a Katar VB stadionok elhelyezkedésén is. Az összes stadion a főváros, Doha körül helyezkedik el egy nagyon zsúfolt körben, amire szintén nem volt még példa korábban. Pont ezért van olyan stadion is, amelyet konténerekből építettek fel, hogy a világbajnokság után azonnal le is tudják majd bontani.

A 2022-es VB-n induló 32 csapat közül egy jutott ki automatikusan, a házigazda Katar, a többi 31 gárdának végtelennek tűnő selejtezősorozaton kellett kivívnia a részvétel jogát. A 32 induló csapat 8 négycsapat kvartettbe került besorolásra, ahol mindenki egyszer játszik a másikkal.

(Forrás: Unsplash.com, Fotó: Matthieu Joannon)

Az első két helyezett jutott a legjobb 16 közé, ahonnan pedig már egyenes kieséssel mentek tovább a meccsek. Nagyon érdekes volt a selejtezősorozatok során, hogy igazából óriási nagy meglepetés nem történt és a résztvevők között nagyon nem találunk olyan csapatot, aminek szereplése óriási meglepetés lenne. Talán Kanada az egyetlen ilyen, amely sok évtized után a saját selejtezősorozatának megnyerésével sikerült kivívnia a szereplés jogát. De a többi résztvevő között ott volt szinte minden világbajnok, egyetlen komoly hiányzóval. Olaszország ugyanis a pótselejtezők során elbukott és így nem tudott kijutni a VB-re. De olyan csapatok ott voltak, mint

  • Brazília,
  • Argentína,
  • Németország,
  • Hollandia,
  • Franciaország vagy
  • éppenséggel a rendszeres, de kevésbé sikeres résztvevő Irán, Szenegál, Szaúd-Arábia vagy éppen Marokkó.

És Kanada mellett azért még meg kell említenünk egy másik meglepetéscsapatot is, Wales történetében másodszor került ki a VB-re, előtte korábban egyszer, 1958-ban szerepeltek a tornán. Voltak a csapatok mellett a játékosok között is nagy hiányzók. A legnagyobb jelenkori sztárok közül ugyanis Erling Haaland nem jutott ki a VB-re Norvégiával sem, de Mohamed Salah sem képviselhette nemzetét, mert Egyiptom az utolsó utáni pillanatban tizenegyesekkel elbukott Szenegál ellen a selejtezősorozatban. A kérdésre, hogy van-e egyébként a trófea megnyerése mellett a világbajnokságokon pénzdíj, a válasz igen.

Mert arról kevésbé esik szó, hogy a hatalmas siker mellett a nyertes válogatott 42 millió dollárt vihet haza az összesen 440 millió dolláros nyereményalapból. Az, hogy ebből végül mennyi került az egyes játékosokhoz, más kérdés, ezt az országi szövetségek dönthették el. Általánosságban mindig el lehet mondani egy világbajnokság kapcsán, hogy igazán különleges tornáról van szó, de Katar esetén ez még annál is hangsúlyosabb. Előhozhatunk a felkészülés és előkészületek időszakából olyan példákat, amikor rengeteg munkával kellett úgy felépíteni a különféle, szenzitívebb szponzorok reklámsátrait, hogy azok megfeleljenek a katari előírásoknak - gondoljunk itt a FIFA egyik fő szponzorára, a Budweiserre. Mások ettől a világbajnokságtól is azt várták, hogy majd egységesít nemzeteket, mint például Irán esetén.

Volt hasonlóra már példa, amikor Elefántcsontpart válogatottja térdenállva kért békét a polgárháborús helyzetben és sikerrel is jártak. Érdekesség volt az is, hogy már jó előre be volt jelentve, hogy Katart és a rendszert kritizálni nem szabad, sőt jelenteni kellett azokat is, akik esetleg ezt megtették. De ezek csak apróbb nüanszok voltak szerencsére, a világbajnokság fókuszpontját és lételemét, a nagyszerű focit nem árnyékolta be semmi. És függetlenül attól, hogy végül melyik csapatok jutottak el a végéig, minden szurkoló és fogadó megtalálhatta a maga számítását. Mert azért azt valószínűleg mondani sem kell, de a labdarúgó-világbajnokságok mindig is a legnépszerűbb fogadási események közé tartoztak az elmúlt évtizedekben.

(Kiemelt kép: Unsplash.com/Fauzan Saari)

(x)