Cross és Dobey csúcsra járatta az izgalmat a darts vb-n, Littler simán ment tovább

2018 világbajnoka teljesen vert helyzetből kapaszkodott vissza a PDC világbajnokságának negyeddöntőjében, a 16 éves új sztár pedig egy megingástól eltekintve ismét remekelt.

2024. január 1., 17:35

Szerző:

Újév ide, 2024 oda, nem állt meg az élet a londoni Alexandra Palace színpadán, ahol az év első napján az év első világbajnokságának negyeddöntőit kezdték meg a darts legjobbjai.

Az első délutáni összecsapáson az eddig remeklő Chris Dobey a 2018-as világbajnok Rob Cross ellen kísérelte meg az elődöntőbe jutást. Mindketten nagyszerűen kezdtek az öt megnyert szettig tartó mérkőzésen, de Cross több lehetőséget is hagyott Dobeynak, hol azért mert hibázott, hol pedig azért, mert eltaktikázta magát. A negyedik szett utáni szünetre 4-0-ás Dobey-vezetéssel vonultak el, és aligha akadt merész sportfogadó, aki ekkor az egykori villanyszerelőből világbajnokká lett Cross győzelmére tette volna a pénzét. Rob Cross azonban nem adta fel, játéka hatalmasat javult, és miután Dobey kissé visszaesett, annak ellenére sikerült egyenlítenie, hogy közben meccsnyila is volt ellenfelének. A döntő szett ezúttal nem ment el a hirtelen halálig, bár nem is ért véget az ötödik leg után, Cross végül 5-3-ra nyert, így fantasztikus fordítással, zsinórban 5 szettet nyerve jutott a legjobb négy közé.

A másik délutáni mérkőzésen az volt a kérdés, hogy a már két világbajnokot (Gerwyn Price, Gary Anderson) is elbúcsúztató Brendan Dolan meg tudja-e állítani a 16 éves Luke Littlert, aki az elmúlt hónapban már két világbajnoki (ifjúsági és junior) is megszerzett. Mindenki úgy gondolta, hogy a kérdésre nemleges választ kapunk, és így is lett. Ennek ezúttal nem csupán a nagyon fiatal játékos csodálatos tehetsége volt az oka, hanem az is, hogy Dolan nem tudott olyan teljesítményt nyújtani, ami egy világbajnoki negyeddöntőben akár egy szoros mérkőzéshez is elég. A negyedik szettet követő szünetben azért Littler alighanem már elkönyvelte győzelmét, így visszatérve az északír még tudott egy kicsit faragni a hátrányából, de az új világsztár aztán már könnyedén győzött.

PDC darts világbajnokság, negyeddöntő:

Rob Cross (angol, 8. kiemelt)–Chris Dobey (angol, 17.) 5-4
Luke Littler (angol)–Brendan Dolan (északír, 28.) 5-1

(Fotó: Ina Fassbender / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.