Humphries és Cullen a végsőkig ment a darts világbajnokságon

Az egyik nagy favorit Luke Humphries, a mindössze 16 éves Luke Littler és Brendan Dolan is a legjobb nyolc közé jutott a Professional Darts Corporation világbajnokságán.

2023. december 31., 01:50

Szerző:

A londoni Alexandra Palace színpadán szombat este a darts világbajnokság idei utolsó mérkőzéseit játszották. Folytatás hétfőn a negyeddöntőkkel, szerdára pedig azt is tudni fogjuk, hogy ki lesz 2024 első világbajnoka.

Az esti session során Brendan Dolan vette elsőként az akadályt, miután Gerwyn Price után újabb korábbi világbajnokot búcsúztatott, ezúttal két világbajnoki cím hagyta el vesztesen az Ally Pally színpadát Gary Anderson kiesésével. Azért a skót legenda nem könnyítette meg a nagyszerű formában menetelő északír dolgát, döntő szettig vitték a meccset.

Az este talán legjobban várt mérkőzése következett, az egyszer már visszavonulás után visszatért négyszeres BDO- és egyszeres PDC-világbajnok Raymond van Barneveld a nála pontosan negyven évvel fiatalabb szupertehetség, az idén ifjúsági világbajnoki címet nyerő 16 éves Luke Littler ellen állt a tábla elé. Mindketten remekül játszottak, de a végeredmény mégis sima Littler-győzelem lett.

2023 utolsó világbajnoki mérkőzését a vb előtt nagy favoritnak tartott, ám azóta csetlő-botló (mégis mindig továbbjutó) Luke Humphries vívta Joe Cullen ellen. Csatájukból a világbajnokság egyik, ha nem a legizgalmasabb mérkőzése kerekedett. Cullen 2-0-ra elhúzott, Humphries egyenlíteni tudott, és végül egészen a döntő szettig játszottak, amelyen belül 2-2-re állt a játék. A vb ezen szakaszában azonban két leg különbséggel kell a döntő szettben nyerni, illetve 5-5 után elég az a bizonyos utolsó játék, a tie break is. Nos, Humphries és Cullen a végsőkig mentek, 6-5-re nyerte az utolsó szettet, így bebotorkált a negyeddöntőbe. Mondjuk ilyen botorkálást kívánok mindenkinek, összesen 36 lejátszott leg mellett is alig százpontos átlag alatt teljesített mindkét játékos, és fejenként 12-12 tökéletes kört dobtak.

A világbajnokság tehát már a negyeddöntőknél tart, a még versenyben lévő játékosok pedig aligha fognak nagy szilveszteri bulit csapni, mert január elsején már az elődöntőbe jutás a tét.

PDC darts világbajnokság, 4. forduló

Brendan Dolan (északír, 28. kiemelt)–Gary Anderson (skót, 21.) 4-3
Raymond van Barneveld (holland, 29.)–Luke Littler (angol) 1-4
Luke Humphries (angol, 3.)–Joe Cullan (angol, 14.) 4-3

A negyeddöntő párosítása:

Chris Dobey (angol, 17.)–Rob Cross (angol, 8.)
Luke Littler (angol)–Brendan Dolan (északír, 28.)
Michael van Gerwen (holland, 2.)–Scott Williams (angol)
Luke Humphries (angol, 3.)–Dave Chisnall (angol, 11.)


(Képünk: A negyeddöntőben ismét találkozik a sárga mezes Dave Chisnall és Luke Humphries. Fotó: Sander KONING / ANP MAG / ANP via AFP)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.