Nem csak feljutottunk, meg is nyertük

Az élen végzett a magyar válogatott a krakkói Európa Játékok keretében Chorzówban zajló atlétikai csapat Európa-bajnokság második vonalában, ezzel feljutott az első osztályba.

2023. június 22., 21:21

Szerző:

A mieink már az első nap után az élen álltak a 16 együttest felvonultató mezőnyben, majd a másodikon tovább növelték előnyüket, és a zárónapnak úgy vágtak neki, hogy a mögöttük álló ukránokat 31,5 ponttal előzték meg. Még ennél is fontosabb volt, hogy a negyedik pozíciót elfoglaló románokkal szemben 89 pont volt az előnyük, mivel az első három között kellett végezni az Európa-bajnokság első osztályába való feljutáshoz.

A napot Sulyán Alexa harmadik helye alapozta meg a nők 200 méteres versenyében, aztán Wahl Zoltán egyéni csúccsal lett negyedik a férfiak hasonló távján.

Rivasz-Tóth Norbert gerelyhajításban, Lesti Diána távolugrásban végzett a negyedik helyen, Török Gergely magasugrásban, Moravcsik Angéla a nők gerelyhajító-versenyében szerzett ötödik helyet, és szintén megsüvegelésre méltó teljesítmény Vindics-Tóth Lili Anna 1500-as hatodik helye, amit Wahlhoz hasonlóan egyéni csúccsal ért el.

Fekete Fédra hetedik lett magasugrásban, míg Tóth Balázs súlylökésben, Kovács Ferenc Soma pedig 5000 méteren végzett a kilencedik helyen.

A nap végén a Kovács Árpád, Rapai Fanni, Wahl Zoltán, Simon Virág összeállítású 4x400-as vegyesváltó az ötödik helyre érkezett meg.

Egyedül a 3000 méteres akadályfutásban rajthoz álló Urbán Zita nem szerzett pontot a magyarok közül, ő a második kilométer végén az egyik akadály után megszédült és elesett. Orvosi segítséget kapott, gyorsan lábra állt, de azért kerekesszékben hagyta el a pályát. Nem ő volt az egyetlen, akit nagyon megviselt az időjárás a chorzówi katlanban, a Sziléziai Stadionban a beszámolók szerint embertelenül meleg volt.

A magyar válogatott pedig nem csupán az egyébként is bravúrnak számító feljutást érte el, hanem 444,5 pontjával egyenesen megnyerte a másodosztályú Európa-bajnokságot, megelőzve a 421,5 pontos Ukrajnát és a 359,5 pontos Litvániát.

(Képünkön a győztes magyar válogatott. Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség Facebook-oldala)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.