A sokoldalúság díja

Idén először osztotta ki a Klubrádió az Arany Zebra-díjat, amelyet a szakmai zsűri Neuman Gábornak ítélt. A közönségdíjat Bolgár György kapta. Az elismerést és az azzal járó méretes zebraszobrot a Szörp-Szóda Fesztivál színpadán adta át Pataki Gábor főszerkesztő. A fesztivál egyben a rádió túlélési gyakorlatának kezdete is: ebben az időszakban a hallgatók adományaira számítanak. A tét óriási: a rádió csak így, a hallgatók segítségével tudja fenntartani magát. Neuman Gáborral beszélgettünk.

2019. szeptember 30., 16:23

Szerző:

Számított a díjra?

Egyáltalán nem. Igencsak meglepett.

Pedig nem ma kezdte a szakmát, lassan negyven éve, hogy színészből rádiós lett.

A hetvenes években valóban a kecskeméti színház színésze voltam, méghozzá nagyon sikeres. Főszerepeket is osztottak rám. Aztán jött egy betegség, és szüneteltettem a színészetet, de közben betegállományban lehetőségem volt külsőzni a rádiónak. Ez olyan jól sikerült, hogy végül Bölcs István szerződést ajánlott, és én a rádiózást választottam. De nem szakadtam el teljesen a színészettől. A rádióban is olykor szükség van arra, hogy felolvassak egy verset vagy prózát.

Nemrég énekelt is a Hetes stúdióban, egy dallal kezdte a jegyzetét.

Hát ez az! Ha nagyon meg akarom csillogtatni ezt az oldalamat, mindig adódik rá lehetőség. Aztán majd a hallgatók eldöntik, jobb-e, hogy nem a színészetet választottam.

Viccen kívül: az Arany Zebrát többek közt azért kapta, mert sokféle műfajban helytáll, a hallgatói betelefonálós műsoroktól a közéleten át a tudományos ismeretterjesztésig. Nehéz váltogatni a „rádiós személyiségeket”?

Tényleg sokféle műsort vezetek, talán csak sportműsort nem, azon kívül mindent. Nekem mindig is az volt elsődleges, hogy fontos információkat osszak meg a hallgatókkal. Ez az én terepem. Ezt csináltam még anno az Ötödik sebességben is, illetve a 168 Órában. A nevetgélős műsorok nem nekem valók.

Az Utópia talán a legkülönlegesebb mind közül: nagyon bonyolult tudományos témákról beszélgetnek közérthetően. Megtalálta a tudományos téma, vagy már korábban is megvolt az ez irányú érdeklődés?

Mindig is érdekelt a téma, csak korábban nem volt ilyen műsor. Az a tapasztalatom, hogy egyre inkább foglalkoztatják az embereket a tudományosan megalapozott kérdések. Hiszen ömlenek ránk a hazugságok, tévhitek ezen a téren is. Ebben a műsorban viszont neves szakemberek helyreteszik ezeket. Olyan tudósok beszélnek tudományos témákról megalapozottan, akik évek vagy évtizedek óta foglalkoznak a saját tudományos területükkel. Arra is van mód, hogy egy-egy kutatási eredményre reagáljon egy másik tudós. Volt már ilyen.

Például?

A klímaváltozás sok vitát szokott kiváltani. Mármint nem az a része, hogy az ember által előidézett szén-dioxid-kibocsátás az okozója. Ebben nincs vita. De arról eltérnek a vélemények, hogy mikor jön el az az idő, amikor már élhetetlenné válik a bolygó az ember számára. Ötven év múlva? Száz év múlva? Ezt még nem tudjuk.

Éles váltás lehet egy-egy ilyen polémia után hallgatókkal beszélgetni.

A betelefonálós műsor valóban nagy kihívás, előfordul, hogy nem értünk egyet a hallgatóval, mint ahogy az is, hogy ugyanazt a témát ugyanabból a nézőpontból többen is elmondják. De a Klubrádió értük, a hallgatókért van, így természetes, hogy mindenkit meghallgatok, annyiszor, ahányszor csak szeretné. Tény, hogy minden rádió a hallgatókért van, de a miénk különösen, hiszen minket a hallgatók tartanak el. Ez az ő rádiójuk. / H. E.