Mit nyújthat a magánellátás és mit nem?

Vannak olyan egészségügyi ellátások, amelyek esetében aki csak tud, emberemlékezet óta magánorvost vesz igénybe. A jobb módúaknak mindig is volt nőgyógyászuk, vagy fogorvosuk. Aztán vannak olyan területek – ezek köre egyre bővebb –, ahol rendkívüli eseteket leszámítva szóba sem jöhet más, mint magánellátás.

2019. október 31., 22:21

Szerző:

Az állami rendszer általában nem kínál plasztikai sebészetet, a szépészeti bőrgyógyászatot, vagy a foglalkozás egészségügyi szolgáltatást. Vannak azonban sokáig egyáltalán nem piacosodott szakterületek, mint az onkológia, a szív- vagy idegsebészet, a traumatológia: tehát az életet veszélyeztető betegségeket ellátó és a nagyon drága beavatkozásokat végző szakmák.

Mára azonban egyáltalán nem ennyire egyértelműek a határvonalak. Az első körbe már felzárkózott a képalkotó diagnosztika, a laborvizsgálatok és a bőrgyógyászat is. Az újabban piacra lépő szakmák pedig a szemészet, fül-orr-gégészet, gasztroenterológia, gyermekgyógyászat, urológia, ortopédia, reumatológia. Viszont talán az éles váltást az onkológia, a kardiológia hozta, ahol ma már mind több helyen használhatjuk, leginkább gyorsítósávként a magánszolgáltatókat. Ez utóbbiak tipikusan olyan területek, ahol a választás egyáltalán nem kényelmi döntés, hanem sokszor valóban életmentő lehet. Itt ugyanis az idő meghatározó a betegségek kezelésében, a túlélésben. Ehhez a két területhez szorosan kapcsolódik valamennyi képalkotó vizsgálat, mint a CT, MRI, ultrahang. Ha tudunk fizetni ezekért a vizsgálatokért, akár két napon belül diagnózishoz juthatunk, megspórolva a hosszú hetek, akár hónapok várakozását. Ebben az esetben pedig aki időt nyer, életet nyerhet.

A nagy intézmények közül többen már magánklinikát vagy magánkórházat működtetnek, ezekben az intézményekben a járóbeteg-ellátás és diagnosztika mellett komolyabb ellátások is elérhetők. Magánkórházakban ma már elérhető szülészeti, nőgyógyászati, sebészeti, szemészeti, ortopédiai, urológiai, gasztroenterológiai, belgyógyászati, és fül-orr-gégégészeti ellátás is. Ezeken az osztályokon a legtöbb beavatkozást egynapos sebészet keretében végzik, gyakran endoszkópos eljárással. De vannak bonyolultabb, hosszabb bentfekvést igénylő műtétek is, amelyek ára félmillió forintnál kezdődik, egy szülés, egy térdműtét, vagy ortopédiai beavatkozás akár több millió forintos tétel is lehet. Tavaly körülbelül 2000 magánkórházi szülés történt, szinte kizárólag Budapesten, ezzel a budapesti újszülöttek közül minden nyolcadik magánkórházban jött a világra.

A magán- és állami rendszer kapcsolódásában létezik azonban egy másik irányú folyamat is. Vannak olyan területek, ahol előbb jelentek meg a magánszolgáltatók és az ő tapasztalataik nyomán vehetik ma már igénybe közfinanszírozásban is betegek. Ilyen az elsősorban daganatos betegségek kimutatására alkalmazott PET-CT vizsgálat, vagy a molekuláris diagnosztika, amely az onkológiai betegség genetikai hátterét mutatja ki, s ez alapján adja meg a leghatékonyabb kezelési javaslatot. És persze vannak olyan – például plasztikai - beavatkozások, amelyek ugyan az emberek életminőségét nagyságrendekkel javítják, akár az addigi lehetetlen állapotot végleg megszüntetik, de szinte biztos, hogy ezeket sosem tudják majd a TB-terhére kérni. -n. -a.