A közösségszervezés ereje

2019. február 25., 14:19

Szerző:

Huszonöt kortárs képzőművész kiállításával ünnepli meg Aba-Novák Vilmos születésének 125. évfordulóját a róla elnevezett és az idén tízéves leányfalui galéria.

Aba-Novák Vilmos március 15-én született, ezen a napon nyílik meg a tárlat. Kováts Kristóf, a festőművész unokája, a galéria vezetője szerint ez lesz a századik kiállítása az intézménynek. A tíz év alatt 170 művész mutatkozott be önálló vagy gyűjteményes kiállítás keretében. Közülük választottak 25 alkotót, olyanokat, akiknek a szellemisége, művészi törekvése közel áll Aba-Novák világához.

Alapításakor a galéria a 20. századi klasszikus magyar modernizmus és a kortárs művészet bemutatását tűzte ki céljául. A képzőművészeti kiállítások rendezésén túl előadások, vetítések, tárlatvezetések és koncertek szervezésével igyekszik minél szélesebb közönséget megnyerni a magyar művészet ügyének – mondta el a beharangozó sajtótájékoztatón Kováts Kristóf.

Kieselbach Tamás műgyűjtő, a műtárgypiac egyik meghatározó személyisége szerint a családban őrzött értékes hagyatékok átmentésére, megőrzésére, feldolgozására programot kellene indítani, hogy a személyes szenvedélyeken, kötődéseken túl szervezett támogatással lehessen elkerülni az értékek pusztulását. Erre a nagy intézmények nem mindegyike alkalmas, a múzeumok természetüknél fogva kevésbé képesek a gyors reagálásra.

Molnos Péter művészettörténész azt mondta: attól tartott, hogy abban a társadalomban, amely nem jutalmazza a művészet propagálását, egy olyan kis galéria, mint a leányfalui, nem tud fennmaradni. Létét és népszerűségét annak köszönheti, hogy csakúgy, mint Aba-Novák, közösségszervező erő is tudott lenni. / H. F.