A 4iG feldarabolja a magyar Vodafone-t, ONE lesz belőle

A kereskedelmi és az infrastruktúra divíziók külön cégben működnek tovább. A kereskedelmi társaság neve januártól már nem Vodafone hanem ONE.

2024. szeptember 18., 13:14

Szerző:

A Vodafone Magyarország Zrt. részvényesei döntöttek a Vodafone Magyarország Zrt. kiválás útján megvalósuló szétválásáról, vagyis a cég feldarabolásáról – tette közzé a tulajdonos 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján, amit a hvg.hu szúrt ki.

A Vodafone divíziók szétválnak, jön a V-Hálózat és a ONE

A Vodafone Magyarország Zrt.-ből az infrastruktúra egység válik ki, ezzel külön vállalatokban működnek tovább a kereskedelmi, valamint az infrastruktúra divíziók.

A kereskedelmi társaság ONE Magyarország Zártkörűen Működő Részvénytársaság, az infrastruktúra-társaság pedig V-Hálózat Távközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaság névvel jelenik meg a piacon.

A kiválás napját 2024. december 31. napjában jelölték meg a részvényesek, az új struktúra szerinti működés első napja 2025. január 1. lesz.

A Vodafone átalakítása a 4iG átfogó átszervezési programjának része.

A Vodafone felvásárlása tavaly zárult le

A Vodafone felvásárlása tavaly januárban zárult le – akkor a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül, a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. pedig 51 százalékot. A kétlépéses tranzakció eredményeként a magyar állam Vodafone-ban lévő közvetett tulajdona 29,5 százalék maradt, a fennmaradó 70,5 százalékot pedig közvetett módon a 4iG Nyrt. tulajdonolja.

Az átalakítás során a Vodafone új vezetésében helyet kapott Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke és Guller Zoltán, az átlátható és strukturált kormányzati informatika és e-közigazgatás működtetéséért, fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. 

A tulajdonviszonyoknak megfelelően a 4iG Nyrt. három igazgatósági tagot adott a Vodafone új vezetésébe. Egyikük Blénessy László, aki általános vezérigazgató-helyettese a 4iG Nyrt.-nek. Szintén igazgatósági tag lett Linczényi Aladin Ádám, 4iG igazgatósági tagja, alelnöke. Továbbá Fekete Péter Krisztián, a 4iG vezérigazgató-helyettesként és az igazgatóság tagjaként szintén a távközlési vállalat irányításába is bekerült.

A Vodafone felügyelőbizottságában az igazgatósághoz képest épp fordítva alakultak az arányok. Két helyet kapott a 4iG, és hármat a magyar állam képviselői. Előbbi Simon Zoltánt és Kunosi Andrást delegálta a testületbe. Az állam részéről bekerült a felügyelőbizottságba Rédey Krisztina, aki azért mondott le a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkári posztjáról, mert gyermeket várt. Helyét Benkő Tamás János vette át a tárcánál, akit most szintén delegáltak a távközlési cég felügyelőbizottságába. A testület tagja lett még Siroki Attila József is, aki a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. vezető tisztségviselője, és januárig igazgatósági elnöke volt a Rogán vezette kabinetminisztérium felügyelete alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-nek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Daniel LEAL / AFP)