Bukó az állami Vodafone-biznisz

Rekordveszteséget ért el a Vodafone Magyarország Zrt., amire az év elején a magyar állam és a 4iG összesen 660 milliárd forintot költött a brit hátterű anyavállalattól történt kivásárlással.

2023. szeptember 1., 13:04

Szerző:

A pénteki beszámoló szerint a részben állami tulajdonban lévő Vodafone telekommunikációs cég 51 milliárdos mínusszal zárta a 2022-2023-as üzleti évet.

Az államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. (49 százalék) és az Antenna Hungária Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalata (51 százalék) januárban jelentették be a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlását, közösen megvették a Vodafone Europe BV-től a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját. Az üzlet állami része 323 milliárdot tett ki – emlékeztet a tranzakció előzményeire a 24.hu.

A portál arról ír, hogy a veszteségek a 4iG szerint nagyrészt a felvásárlás utólagos rendezéséből adódtak. Arra is panaszkodnak, hogy a kormány által kirótt telekommunikációs extraprofit-adó is jelentős mértékben csökkentette a bevételt a 10,3 milliárd forintos egyszeri kifizetéssel.

Az üzleti eredmények megjelenésével egy időben derült ki, hogy átkeresztelik a Vodafone Magyarországot, a cégcsoport One néven működik tovább.

(Kiemelt kép:  illusztráció. Fotó: Daniel LEAL / AFP)