Ukrajna 7 millió köbméterrel növelte gázimportját Magyarországról és Lengyelországból

Egy hónap alatt 7 millió köbméterrel növelte a Magyarországon és Lengyelországon keresztül érkező gázimportját Ukrajna – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán állami gázszállító vállalat.

2013. augusztus 15., 11:32

Az Ukrtranszhaz adatai szerint júliusban összesen 269,6 millió köbméter földgáz érkezett az említett két európai uniós tagállamból Ukrajnába, ami 3 százalékkal, 7 millió köbméterrel több, mint a megelőző hónapban.

Lengyelországon keresztül tavaly novembertől, Magyarországon át pedig áprilistól indult meg Ukrajnába a vezetékes gázszállítás.

Jurij Bojko energetikai miniszter több ízben hangoztatta, hogy az ukrán kormány stratégiai feladata az Európai Unióból érkező gázimport növelése.

A tervek szerint Ukrajna idén összesen 27,3 milliárd köbméter földgázt készül importálni. Ebből a Naftohaz állami vállalat 18 milliárdot vásárol közvetlenül a Gazprom orosz állami cégtől, további 8 milliárd köbmétert Dmitrij Firtas Ostchem nevű vállalata szállít be Oroszországból Ukrajnába, a német RWE vállalattól pedig 1,3 milliárd köbmétert készül vásárolni Kijev.

Ezen kívül nyilvánosságra került, hogy Szerhij Kurcsenko Vetek nevű cége további 1 milliárd köbméter földgázt venne az idén Európából, Ukrajna leggazdagabb üzletembere, a donyecki Rinat Ahmetov DTEK nevű vállalata pedig júliusban kezdte meg a földgázszállítást Magyarországról.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.