Újabb adóval bünteti a kormány a megtakarításokat

A 15 százalék személyi jövedelemadó mellett a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kell leróni a megtakarítások kamatjövedelme után.

2023. június 1., 09:58

Szerző:

Az esti fociünnep közben kiadott jogszabály igen komoly szigorítás tehát, amely csaknem megduplázza a kamatokra terhelt közterhek mértékét, méghozzá egy olyan időszakban, amikor a magas infláció miatt így sem könnyű reáljövedelmet produkálni a megtakarításokból – írja a napi.hu a Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányrendelet alapján.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, 

hogy majdnem megduplázódik a közteher mértéke, száz egységnyi hozamból 85 helyett csak 72 marad a lakosságnál.

A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján a természetes személyeket szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után, az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével.

A hitelintézeti betétek, fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: stevepb/Pixabay)

 

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket. A kifizetésben érintett bank lakossági ügyfelei közvetlenül a betétbiztosító honlapjának online számlaszám-bejelentő felületén adhatják meg, hogy milyen számlaszámra kérik a kártalanítást.

2023. szeptember 28., 20:41

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.